MakalelerYAPAY ZEKA

Geleceğin fabrikalarını şekillendirecek Endüstri 4.0 eğilimleri

0

Ürün yaşam döngüsü boyunca gelişmiş araçlar ve teknolojiler kullanarak üretim sektörüne çeşitli fırsatları sağlayan endüstri 4.0, üretim dünyasında devrim yaratıyor. Endüstri 4.0, imalatçılara operasyonel görünürlüğü artırma, maliyetleri düşürme, üretim sürelerini hızlandırma gibi avantajlar sağlarken olağanüstü müşteri desteği sunma olanağı da veriyor. Üreticilerin ise rakiplerinin önünde kalmak ve sürekli gelişen bir endüstride pazar payı kazanmak için değişimi benimsemeye devam etmesi gerektiğine şüphe yok. Sadece hayatta kalmayı değil, gelişmeyi de isteyenlerin en son teknolojilerden ve trendlerden yararlanması gerekiyor.

Pandemi ve buna bağlı etkiler, üretim sektöründeki trendleri değiştirmek yerine daha çok hızlandırdı. Dijitalleşme her zamankinden daha önemli hale geldi ve esnek üretim sistemlerini daha özerk hale getirmenin yollarını açtı. Artık vazgeçilmez olan bu yüksek yetenekler, “mevcut normal”in bir parçası olarak devam edecek. Önümüzdeki yıllarda üretim sektöründe görülecek 5 trend ise sektör için bir kılavuz niteliğinde…

  1. AI projeleri ekonomik olarak başarılı oluyor

Yapay zeka (AI); akıllı telefonlar, akıllı asistanlar ve çeşitli hizmetler aracılığıyla hayatımıza çoktan girmiş olsa da imalat endüstrisi AI entegrasyonunu daha da ciddiye almaya başladı. Geleceğin üretim hattı ise durum izleme ve öngörücü bakım hizmetleri, görsel denetim sistemleri ve üretim süreçlerinin optimizasyonu için ağırlıklı olarak yapay zekaya güvenecek.

Yapay zeka teknikleri, ürünleri küçük partiler halinde esnek bir şekilde üreten tam otomatik bir fabrika vizyonuna doğru yol alıyor. 2021 ve sonrasında ise yalnızca teknolojik açıdan ilgi çekici değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da alakalı olan yapay zeka özellikli uygulamaları giderek daha fazla göreceğiz. Ve nihayetinde yapay zeka, standart programlama yöntemleriyle mümkün olmayan esnek ve güçlü makine yazılımlarına izin verecek.

  1. Makine işlevselliği dijital dünyada onaylanıyor

Makine yazılımının artan karmaşıklığı ve modern üretim ekipmanlarının devam eden modülerleştirilmesi, daha fazla simülasyonun ön plana çıkmasına neden oldu. Devreye alma, servis için uluslararası seyahatlerin bu günlerde önemli ölçüde azalması veya bazı durumlarda durması ise bu eğilimi pekiştiriyor.

Geleceğin üretim ekipmanlarının işlevsel testleri, simülasyon ve sanal devreye alma için kapsamlı modeller kullanılarak gerçekleştirilecek. Geleceğin fabrikası iki kez inşa edilecek: Önce sanal, sonra fiziksel. Sürekli olarak sahadan canlı verilerle beslenen üretim makinelerinin dijital temsilleri, ekipmanın tüm kullanım ömrü boyunca sağlığını izlemek için kullanılacak ve nihayetinde yerinde görevleri bir istisna haline getirecek.

  1. Atölye ve ofis katının daha fazla birleşmesi

Modülerleştirilmiş makinelerin OPC UA TSN gibi standart protokollerle birbirine bağlanması ve sabit kablo bağlantılarının 5G gibi kablosuz protokollerle değiştirilmesiyle birlikte ofis alanında da bir dönüşüm göreceğiz. Endüstriyel denetleyiciler, uç aygıtlar ve bulut sistemlerinde çalışan programlar, uygulamalar ve gösterge panolarıyla daha da sıkı bir şekilde çalışacak ve sonunda atölye ile ofis katının birleşmesine yol açacak. Giderek daha güçlü olan donanım sistemleri, yalnızca üretim ekipmanı üzerinde çalışan karmaşık yapay zeka algoritmalarını mümkün kılmakla kalmayacak, aynı zamanda metin verilerinin otomatik olarak işlenmesi ve akıllı ses asistanları ile tüketici endüstrisinde yaygın olarak kullanılan doğal dil işleme yoluyla yeni bir insan-makine etkileşimi düzeyini tetikleyecek.

  1. Üretimi ve malzeme işlemeyi otomatikleştiren robotlar ve otonom sistemler

Geleceğin fabrikasında esnek üretim, robotların ve otonom taşıma sistemlerinin değişen gereksinimlere daha hızlı adapte olmasını gerektirecek. Robotların klasik programlanması ve öğretilmesi, sistemi çok sayıda ve hızla artan farklı ürünleri işlemeye hazırlamak için uygun olmasa da geleceğin taşıma ekipmanları, takviyeli öğrenme ve diğer AI teknikleri aracılığıyla otomatik olarak öğrenecek.

  1. İhtisas becerilerine sahip mühendisler için daha fazla fırsat

2020 yılı, dijitalleşmenin imalat sanayisi için de ne kadar önemli olduğunu gösterirken önümüzdeki yıllar kimin geleceğin fabrikasına hazır olduğunu, kimin olmadığını ortaya çıkaracak. Daha dijital ve sanal bir dünyanın zorluklarını ve fırsatlarını başarıyla benimseyen şirketler, bunu ihtisas becerilerine sahip mühendis ekipleriyle, yani bilgisini şirketlerin teknoloji ve araçlarındaki uzmanlıkla birleştirebilenlerle yapacak. Bu nedenle, endüstriyel ekipman inşa eden ve işleten şirketlerin, endüstri 4.0’ın sadece bir başlangıç ​​olduğu bir geleceğe hazır olmak için iş ilanlarını değiştirmeleri ve tamamen farklı bir profile sahip mühendisleri işe almaları gerekecek.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up