YÖN VEREN LİDERLER

Girişimciliğin ruhunda bir varış noktası yok!

0

Vision Technology CEO’su & Kurucu Ortağı Sertaç Taşdelen: “Girişimcilik hiç durmadığın bir yolculuk gibi. Girişimcilere verebileceğim en büyük tavsiye ise bu yolculukta kazaların yolculuğunuzu bitirmesine izin vermeyin, sadece yolunuzu değiştirin!”

Hemen hemen herkes tarafından kullanılan ve çok sevilen kahve falı uygulaması Faladdin, bugün sahip olduğu yapay zeka teknolojisinin de desteğiyle milyonlarca insana ulaşıyor. Kullanıcılara her gün tanımlanan hediye kredi ile günde bir kez fal baktırma imkanı veren uygulama, kahve falının yanı sıra, dünyadaki diğer fal türlerini de içerisinde bulunduruyor. Dijital kahve falı fikrinin yaratıcısı ve Binnaz Abla, Faladdin ve Vision Technology kurucusu Sertaç Taşdelen ile bu fikrin hikayesi ve girişimcilik üzerine sohbet ettik…

Sertaç Bey, profesyonel hayatınız ve sonrasında Vision Technology’i dinleyerek başlayabiliriz…

2004’te Bilkent İşletme Bölümünden mezun olup 2005’te Foça Komando Okulundaki askerlik görevimi tamamladım. Sonrasında Dubai’de Ernst&Young’da Yönetim Danışmanı olarak işe başladım. Toplam 7 senelik bir kurumsal tecrübem oldu. Kurumsal kariyerime ilk başladığım günden itibaren bir gün girişimci olacağımı hissediyordum. 2012’de çalıştığım danışmanlık şirketinden ayrılıp, kendi işimi -sevdiğim işi- yapmaya başladım. Çok kısa bir süre içerisinde Binnaz ekibi hızla büyüyüp yüz binlerce fal bakılan bir platform haline geldik. Sonra bu yüzbinleri milyonlara ulaştırmak gayesiyle Faladdin’i ürettik ve ön gördüğümüz gibi Faladdin ile milyonlarca kullanıcıya ulaştık.

Bugün Vision Technology’nin doğuşunda; benim ve ekibimin sürekli üretme ve çalışma güdüsü yatıyor. İşimizi çok seviyoruz ve inandığımız işi yaptığımız için yorulmuyoruz. Bu enerjiyle daha nice sürdürülebilir teknolojik ürünler üreteceğimizi biliyoruz. Şu sıralarda, her gün büyüyen ve gelişen Vision Technology hepimizin özenerek baktığı bir bebek gibi.

Elbette Faladdin ve Binnaz Abla’ya da değinmek istiyoruz. Bu fikrin hikayesini, anlattığınız farklı platformlarda pek çok kez dinleme şansımız oldu fakat yine de okurlarımız için bahsetmenizi rica ediyoruz.

2010’da Dubai’den Singapur’a transferim öncesi verdiğimiz veda yemeği esnasında birkaç arkadaşımın kahve falı baktırma isteğiyle Binnaz fikri ortaya çıktı. Aynı dönemde baktım ki kariyerim her ne kadar yüksek noktalara ulaşacak gibi görünse de manevi açıdan tatmin olamadığımı ve üretme hayallerimin beni başka alanlara ittiğini fark ettim. Ortağım Kaya Diker ile bir vesile ile tanışıp, sevgili annem Binnaz Hanım’ın kahve falı yorumlama hobisini günümüze uyarlayarak gerçek falcıların yazılı, sesli ve görüntülü yorum yaptığı bir uygulama olan Binnaz’ı hayata geçirdik. Binnaz’ın sevilmesi ve gün geçtikçe büyümesi, ortağım ve bende milyonlara ulaşma isteğini doğurdu. Binnaz’ın tamamen gerçek insanlardan oluşan bir pazar yeri olması, milyonlara ulaşmada bizi zorlayacaktı. Biz de Binnaz’dan yıllardır aldığımız geri dönütleri ve fal yapılarını yapay zeka ile harmanlayarak Faladdin’i doğurduk. Belki de Faladdin’in bu denli sevilmesindeki en büyük etken Binnaz’dan öğrendiklerimizdir.

İşin teknoloji boyutu da var. Uygulamaların temelinde kullanılan yapay zeka ve günlük kullanım miktarı nedeniyle büyük bir veri trafiği söz konusu. Algoritmayı eğiten çalışma prensibi nasıl işliyor? Veriler algoritmayı ne ölçüde besliyor, algoritma her geçen gün daha da ‘akıllanıyor’ mu?

Hiç durmadan çalışan bir teknik ekibimiz var. Algoritmayı sürekli besleyip geliştiriyoruz. Ekibimizde sadece yapay zeka ile ilgili son çıkan teknolojileri takip eden arkadaşlarımız bile bulunuyor. En temiz ve sürdürülebilir teknolojiyi uygulamalarımızda kullanabilmek için sürekli gelişiyoruz.

Hepimizin aklında bir sürü yeni fikir var desem yeridir. Olgunlaştırıp canlıya almak için sabırsızlanıyoruz. Dünyayı değiştireceğiz!

Girişimcilik üzerine de konuşmak istiyoruz. Bir girişimcinin en büyük fırsatlarından birisi de “sevdiği işi yapmak”. Fakat bu bir yandan da uzun ve zorlu bir süreç. Burada, başarıyı getiren faktörler sizce neler? Bu yolculuktaki deneyimlerinizi anlatır mısınız?

Girişimcilik hiç durmadığın bir yolculuk gibi. Yolu ne kadar seversen sev yorulduğun bunaldığın anlar olacaktır. Ama yolda olma haline alışmak ve bazen hızlı bazen de yavaş gidilebileceğini bilmek hatta kaza yapma ihtimalini görmek çok önemli. Girişimciliğin bir varış noktası yok benim gözümde. Gittiğim yoldan, kazalarımdan, hız limitini aşmamdan, verdiğim molalardan çok memnunum. Girişimcilere verebileceğim en büyük tavsiye: Kazaların yolculuğunuzu bitirmesine izin vermeyin, sadece yolunuzu değiştirin!

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up