YÖN VEREN LİDERLER

Tekno Tea-m ekibi çay posasından biyobazlı plastik üretecek!

0

Tekno Tea-m: “Projemizde çay posasından biyobazlı plastik üretimi ve QR kodu ile atık toplama merkezlerini gösteren bir teknoloji tasarladık.”

Kadın istihdamında Türkiye’deki en önemli girişimlerden biri olan Geleceği Yazan Kadınlar projesinin İklim Fikir Maratonu yarışmasında ‘Enerjinin Verimli ve Yenilenebilir Kullanımı’, ‘Atık Yönetimi’, ‘Karbon Ayak izi Yönetimi’ ve ‘Sürdürülebilir Tarım’ temalarında geliştirilen fikirler yarıştı. “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nun birincisi olan Tekno Tea-m ekibinden Hüsne Temur, Nimet Özmeral ve Semanur Erbay ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajımıza, ekip üyelerini takdim ederek başlayalım…

Hüsne Temur, lisans eğitimini Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde, yüksek lisansını ise Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde tamamladı. Şu an Eskişehir Teknik Üniversitesi Kentleşmede Risk Yönetimi programında ikinci yüksek lisansını yapan Temur, aynı zamanda doktora için çalışmalarına da devam ediyor. Ekibin diğer üyelerinden Nimet Özmeral, Konya Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nde yüksek lisans yapıyor. Semanur Erbay da Konya Teknik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak akademik hayatına devam ediyor. Kendilerine birincilik getiren fikri ve süreç içerisindeki deneyimlerini, projeyi geliştiren bu 3 başarılı kadın girişimci şöyle anlatıyor:

 “Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?

Sıfır atık ve teknoloji konusunun dikkatimizi çekmesi bizi yarışmaya katılma konusunda motive etti. Yarışma için bize motive veren yegâne etken, aslında kendi proje fikrimizin özgünlüğü oldu. Bunun yanı sıra, yarışma süresince İklim Değişikliği Eğitimi ile birlikte Geleceği Yazanlar platformu üzerinde yazılım eğitimleri, Turkcell çalışanları ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinden mentorluk, fizibilite, marka hakları ve sunum becerileri eğitimleri bizlere ilham verdi. Yarışmaya başvurduğumuzda eksikliklerimizin olduğunu biliyorduk. Hangi noktada eksiğimiz olduğu konusunda Turkcell ekibi her zaman yanımızdaydı. Gerek teknik gerekse girişimcilik konusunda yardımlarını esirgememeleri bizim en büyük motivasyonumuzdu.

Projenizi de dinlemek isteriz…

İklim değişikliği konusu sadece ülkemizin değil dünyamızın sorunu. Bu noktada, iklim değişikliğine yönelik neler yapabiliriz diye düşünürken aslında bizlerin çöp olarak gördüğü, kullanım için geri kazandırılması gereken birçok atığın olduğunu gördük. Evsel çay posası atığı da bunlardan biriydi…

Ülkemizde sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerden biri çaydır. Bütçe gözetmeksizin her evde içilen bir bardak çay, günün tüm yorgunluğunu alır. Fakat tüketilen bu çayın aynı zamanda atıkları da ortaya çıkıyor. Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte plastik üretimi ve kullanımı da artıyor. Bu da plastik atık miktarında artışa neden oluyor. Biz ekip olarak, petrol kökenli plastik kullanımının önüne geçip, iklim değişikliği sürecinde etkili olabilmek adına çay posası atıklarından biyobazlı plastik üretmeyi düşündük. Örnek olması adına da bir kalemi ürün olarak ortaya koyduk. Ürünümüzün en büyük avantajı, çevre dostu ve düşük maliyetli olması. Sonuç olarak, projemizde çay posasından biyobazlı plastik üretimi ve QR kodu ile atık toplama merkezlerini gösteren bir teknoloji tasarladık.

Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı?

Turkcell’in sunmuş olduğu imkanlar aslında başvuru öncesine dayanıyor. Projeye başvuru aşamasında ilgi duyduğumuz alanlardan eğitim alarak sertifika edinme şartı vardı. Bu eğitimleri alarak sertifika edinmiş olmamız, aslında sürecin başlamadan bizlere katkı sağladığını gösterdi. Bu durum bizi daha da heyecanlandırdı. Ön değerlendirme sonuçlarından sonra proje konumuza göre bizlere atanan mentor desteği, bu süreçte yalnız olmayacağımızı gösterdi. Elbette mentorümüz Deniz Hanım’ın proje süreciyle ilgili bizleri motive eden mesajlarını unutmamak gerekir. Biz Turkcell ekibine belirli gün ya da saatte değil sürekli olarak ulaşabiliyorduk. Yine Deniz Hanım, Hande Hanım, Miray Hanım ve Rojda Hanım’ın katılımı ve ilgileri eşliğinde çeşitli toplantıların yapılıyor olması, sonuca gitme yolunda net bir şeyler ortaya koyma noktasında yol çizdi. Ceren Hanım, Rabia Hanım, Engin Bey ve Atakan Bey uzmanlık alanlarıyla ilgili bizlere çok güzel toplantılar yaptı. Bu toplantıların gerektiğinde tüm gruplar için gerektiğinde ise birebir olması bizler için çok verimli oldu. Hiç görmediğimiz ama bizimle sürekli ilgilenen destek ekip de çok başarılıydı. Her şey ayrıntısıyla düşünülmüştü.

Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bizlere ödülle birlikte Ankara’da bulunan TOBB ETÜ GARAJ Kuluçka Merkezi’nde 6 ay boyunca ücretsiz ofis ve altyapı hizmeti, ücretsiz eğitim ve yatay-dikey desteği verilecek. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra birincilik ödülü alan projemizi KOSGEB gibi çeşitli desteklerle girişimciliğe adım atıp şirket kurmak istiyoruz. Projemizin gündelik hayata uygulanabilir olduğunu ürünümüzle ortaya koymuştuk. Atıkların geri kazanımı ve ülkemize faydalı olabilmek adına projemizle ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

Kadın olarak iklim değişikliği sürecinin teknolojiyle birleştiği İklim Fikir Maratonu’nda birincilik ödülü aldığımız için gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up