Köşe YazılarıSüha Bayraktar

5G ile dijital dönüşüm hızlanıyor

0

Son senelerde yoğun olarak konuşmaya başladığımız 5G mobil teknolojisi hayatımıza girmek üzere. Herkesin uzun zamandır merak ettiği konulardan en dikkat çekicisi ve heyecanlandıran, 5G’nin işimizi, çevremizi ve teknoloji kullanımındaki alışkanlıklarımızı nasıl değiştireceği. Genel olarak her yeni mobil teknoloji ile hayatımızda giren ilk değişiklik çoğu zaman hız gözükse bile, aslında teknoloji tarafında her teknoloji değişimiyle birlikte yeni ek faydalar hayatımıza girdi. 

2G’den 3G’ye geçerken mobil internet, akıllı telefonlar ve mobil uygulamalar hayatımızın bir parçası oldu. Bu geçişte hız yine ciddi şekilde artarak o zamana kadar kullanamadığımız yeni teknolojilerin hayatımıza girmesini sağladı. 

Genel olarak bu değişimlere baktığımızda, artan hızlar o zamana kadar kullanamadığımız veya verim alamadığımız teknolojilerin, mobil erişimin hızlanmasıyla hayatımızın bir parçası yapıyor.

3G ‘den 4.5G geçişte hayatımıza yoğun olarak giren en önemli değişikliklerden bir tanesi 3G ile başlatan ve daha efektif hale gelen Mobilite oldu. 4.5 G ile daha efektif hale gelen Mobilete özellikle kurumsal hayatımızda dilediğimiz yerden, hareket halinde iken, ofis dışında ve istediğimiz zamanda işimizi aynı ofiste çalışır gibi bir verimle yapabilmemizi ve yönetebilmemize olanak sağladı. 

4.5 G ile özellikle bireysel kullanıcılarda video gibi yüksek hız gerektiren servisleri nihayet tam anlamıyla kullanabilme şansı yakaladık. Sadece bu 2 yeni özellik bile belki de çoğumuza işte sonunda beklediğimiz hızı yakaladığımızı hissettirdiğini söyleyebiliriz. 

5G İLE İVMELENEN DİJİTALLEŞME 

Genel olarak 5G ile mevcut hızların 10 kat daha artması bekleniyor. Bu gerçekten ciddi bir artış. Acaba 4.5G kullananlar hızın 10 kat artması ile neler yapabileceklerini hayal edebiliyorlar mı? Çoğumuz hızlı bir şekilde internetten indirdiği bir dosyayı 10 kat hızlı indirebilirim diye düşünebilir. Gerçekten daha hızlı indirme bu kadar kritikmi? Çoğumuzun 5G’den beklentisinin kurumsal anlamda çok daha farklı olduğunu söyleyebiliriz

Bu kapsamda 5G ile merak edilen ana sorulardan bir tanesi, 4.5G kurumsal hayatımızda bize beklediğimiz esnek çalışabilme olanağını sağladı ise, hızların daha da artmasıyla kurumsal hayatımızda daha neler yapabiliriz? 

Hızların artması ile beraber 5G ile şimdiye kadar kullanılmayan çok önemli bir teknoloji daha hayatımıza giriyor: Ağ dilimleme (Network Slicing) Teknolojisi. Ağ dilimleme teknolojisi mobil şebeke içinde şirketinize özel ve sadece şirketinizin kullanacağı bir ağ otobanı yaratarak, kurumsal hayatımız için milyonlarca cihazı yönetebilecek ve şirketimizi çok daha hızlı yönetebilecek hale geliyor. Bu sayede uzun zamandır hızlanması beklenen dijital, akıllı ofisler, akıllı endüstri ve buna bağlı olarak Endüstri 4.0 uygulamaları hızlanırken, 4.5G ile hayatımıza girmeye başlayan Nesnelerin İnterneti teknolojisi 5G, Ağ Dilimleme teknolojisi ile daha yoğun kullanılır hale geliyor.

TURKCELL BÜYÜK VERİ VE VERİ ANALİTİĞİ İLE DİJİTALEŞME

Tüm bu yeni 5G uygulamalarına daha efektif kullanmamız için onlara akıl katmamız çok önemli. Bunu yapabilmemiz için cihazlardan veri toplamamız, işleyip anlamlandırmamız ve aksiyon almamız yeni 5G teknolojisinin özü. Milyonlarca mobil cihazdan veri toplamaya başladığınızda, bu verilerin hızlı bir şekilde değerlendirilmesi ve aksiyon alınması ancak 5G ile sağlanan hızlarla ve ağ dilimleme gibi yeni teknolojilerle mümkün. 

5G ile bu teknolojilerin hayatımıza girmesine beklenirken, Turkcell 4.5G ile beraber bu teknolojileri daha efektif kullanabilen veri analitiği ve dijitalleşme uygulamalarını kurumsal müşterilerimize şimdiden sunmaya başladı. Veri analitiği kurumsal şirketleri daha akıllı, efektif iş ve müşteri yönetimi sunarken aynı zamanda şirketlerin iş modellerini geliştirmelerini sağlıyor. 

TURKCELL KURUMSAL DİJİTAL ÜRÜNLER VE ÇÖZÜMLER

Özellikle kurumsal şirketlerin dijitalleşmesi için Dijital Arşiv, Dijital İmza, E-Şirket,  Akıllı Enerji Yönetimi, Dijital Reklamcılık gibi uygulamaları Turkcell kurumsal müşterileri 4.5G ile kullanmaya başladılar. 

Bu uygulamalar içinde özellikle Dijital Reklamcılık ile büyük verimizi kullanarak şirketler, hedef müşteri kitlelerine çok daha kolay ulaşıp, doğru bilgilendirme ve hızlı şekilde ürünleri tanıtma fırsatını yakalıyorlar.  Dijital Arşiv ve Dijital Arşiv ile müşterilerine dijital ortamda çok daha hızlı ve dijital hizmet vererek müşteri operasyonlarını daha efektif hale getirerek müşteri memnuniyetini ciddi şekilde arttırabiliyorlar. Özellikle E-Şirket uygulamamız ile şirketlerinin tüm muhasebe, E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter, Akıllı faks ve E-mail ihtiyaçlarını dijital ortama taşıyarak diledikleri yerden ulaşarak yönetebiliyorlar.

Yakın zamanda hayatımıza girmesini beklediğimiz ve işimiz daha efektif, hızlı olmasını sağlayacak 5G’yi beklerken ihtiyacınız olan teknolojilerimiz şimdiden hazır.    

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up