YÖN VEREN LİDERLER

Oyun sektörünün dinamizmi bir girişimin özüne çok uygun

0

AppNava Kurucu Ortağı ve CEO’su Damla Dokuzoğlu: “Oyun sektörü her gün yeni bir değişiklik ile karşımıza çıkan bir mecra. Oldukça dinamik ve bu da bir girişimin özüne fazlasıyla hitap ediyor.”

AppNava Kurucu Ortağı ve CEO’su Damla Dokuzoğlu, 1990 yılında Isparta’da doğdu. İlk ve ortaokuldan sonra, liseyi de aynı şehirde okudu ve Isparta Fen Lisesi’nden mezun olarak 2008’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü’nü tercih etti. Ankara serüveni de böylelikle başlamış oldu. ODTÜ’de İstatistik master’ını ve Bilkent Üniversitesi’nde MBA’i eş zamanlı yürüten Dokuzoğlu, şu anda da ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde doktora eğitimine devam ediyor. “Eğitim hayatıma hiç ara vermedim ve hep profesyonel hayatımı besleyecek seçimler yaptım. Bir yerde öğrendiğimi hep diğerinde uygulamaya çalıştım.” diyor Damla Dokuzoğlu. 

2019 yılında dört ortak olarak kurdukları girişim AppNava ise son zamanlarda yükselişe geçen oyun dünyasına hizmet sunan bir platform. Bu fikrin ortaya çıkış hikayesini sorduğumuz Damla Dokuzoğlu, veriye dayalı çözümler ve makine öğrenimi kullanan yeni nesil platformu şöyle anlattı…

“Biliyorsunuz ki bugünlerde veri bilimi ve oyun yazmak oldukça popüler. Oyun yazmak oldukça emek isteyen bir iş ancak yazmakla bitmiyor, oyunun yayınlanması ve talep görmesi gerekiyor. Karlılığın ve sürekliliğin devam etmesi de içerideki oyunculara reklam videoları izletmek ya da oyun içi satış yaparak mümkün oluyor.

AppNava öncesindeki çalışma hayatım ve aldığım eğitimler ise veri bilimci olmam için gereken hem teorik bilgiyi hem de uygulama alanını sağladığı için oldukça sanşlıydım. Veri bilimini doğru uygularsanız birçok sektörün verimliliğini ve karlılığını artırabilirsiniz. Ben oyun sektörünü seçtim çünkü buradaki şirketler veri odaklı olmak zorundalar: Ne kadar harcadıkları ve ne kadar kazandıkları arasındaki dengeyi görebilmek için oyunun ilk gününden son gününe kadar veri topluyorlar. Bu alan AppNava için adeta bir maden idi ve o madene sahip olan stüdyolar, bunu nasıl çıkaracaklarını bilmiyorlardı. AppNava bu verileri ortaya çıkaracak aracı ile tam da bu noktada, o madeni çıkarıp şirketlerin sahip oldukları veriden daha çok para kazanmalarını sağlıyor.”

Makine öğrenimi için platformun fazlasıyla veri ihtiyacı oluyor fakat bu verilerin saklanması ve güvenliği de bir hayli önemli. Bu noktada, hangi teknolojileri tercih ediyorsunuz? Veri güvenliği konusunda nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz?

AppNava’nın çalışma prensibi gereği, makine öğrenimi için kullanılan veri seti saklanmıyor. Algoritma bir kere öğrendikten sonra öğrenme verisini siliyor. Oyun stüdyoları sahip oldukları ve kendi sakladıkları verilerin gerektiği kadarını AppNava ile paylaşıyor. Aslında birçok platformda farklı kanallardan gelen veriye sahipler ve bu platformlar üzerinden AppNava’ya yetkilendirme yapıyorlar. Kendi veri tabanımızda tuttuğumuz makine öğrenmesi modelleri, model sonuçları, A/B test sonuçları vb. bilgiler ise her bir stüdyo için ayrı olarak saklanıyor.

Biraz girişimcilik üzerine de konuşmak istiyoruz. Pandeminin girişimcilik dünyasına etkileri sizce neler oldu? Girişimciler için fırsatlar bu dönemde arttı mı?

Girişimciliğin temel prensibi düşünmek ve düşündüğünü hayata geçirmek. Bu dönem de birçok fikrin üzerinden geçmek, derinlemesine düşünmek için girişimcilere fırsat verdi. Dışarıdan gelen dikkat dağıtıcılar olmadan fikre daha iyi odaklanıp daha iyi çalışılabilecek ortam sağladı. Evde kalmak demek oyun oynamak demekti. Bu da oyun sektörünü yüzde 30 büyüttü. Bu durum AppNava için de avantaj sağladı.

Sizce bir girişimin başarılı olmasında kilit faktörler neler?

Kurucuların ya da yöneticilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak her açıdan sağlıklı olması, başarılı olmanın temel yapı taşları. Aynı zamanda ortaya çıkarılan ürünün pazar ile uyum yakalaması da bir diğer başarı faktörü. Fikri büyütmek için de yapılması gereken 7 tane başlık bulunuyor. Bu başlıkları en başta doğru bir şekilde yönetecek olanlar ise kurucular. Eğer burada sağlık bileşenlerinden biri bile eksikse bu adımları doğru bir şekilde icra etmek mümkün değil. Bu başlıklarla ilgilenecek doğru ekip kurulduğunda sistem zaten kendi kendine dönmeye başlıyor. İhtiyaca göre yeni çarklar eklemek ise tamamen strateji.

AppNava’ya dair gelecekteki hedeflerinizi de sormak istiyoruz. Örneğin, farklı sektörlerde hizmet vermeyi planlıyor musunuz?

Biz oyunu hatta mobil datayı çok sevdik. Bu nedenle şimdilik, hedefimizde farklı bir sektör yer almıyor. Oyun sektörü her gün yeni bir değişiklik ile karşımıza çıkan bir mecra. Oldukça dinamik ve bu da bir girişimin özüne fazlasıyla hitap ediyor.

AppNava ilk gününden beri global bir ürün, bu konumunu genişletmek de en büyük hedefimiz. AppNava’nın 20 ülke ile global olmasını değil, oyun stüdyosunun bulunduğu her coğrafyada tanınmasını ve kullanılmasını istiyoruz. Oyunu geliştirmeye karar verdikleri günün ertesi günü de AppNava kullanmaya karar veren oyun geliştiricilerinin en büyük destekçisi olacak bir platform tasarlıyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up