YÖN VEREN LİDERLER

Pazarlamanın yeni trendi: Live Stream satış

0

Dünyayı saran dijital ticaret trendlerini markaların yakından takip ettiğine vurgu yapan Akinon Kurucu Ortağı & CEO’su Tolga Tatari, “Farklı deneyim, kolay alışveriş ve marka bağlılığını korumak için şirketler Live Stream satış etkinliklerine yöneliyor.” dedi.

Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunu olan Tolga Tatari, iş hayatına 21 yaşında, büyük işletmeler için web tabanlı yazılım projeleri geliştirmek üzere kendi şirketini kurarak başladı. Projelerin kodlama ve yönetim aşamalarını üstlenen Tatari, 2008 yılında ortaklarıyla birlikte Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından olan Markafoni’yi kurdu. Şirketin, 5 ülkede 20’den fazla e-ticaret sitesi oluşturmasına ve yönetimlerine destek verdikten sonra, yeni projeler hayata geçirmek üzere ortaklar hisselerini devretti. 2017 yılında ise ortakları Ahmet Emre Sarı ve Çağrı Orçan ile birlikte omni-channel operasyonları yapmayı sağlayan ticaret platformu Akinon’u hayata geçirdiler.

Akinon Kurucu Ortağı & Ceo’su Tolga Tatari ile Akinon’un IT altyapısından günümüzün e-ticaret dinamiklerine ve sanal alışveriş deneyimlerine kadar keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetimize ise Akinon’un hikayesiyle başladık… 

 “Markamızı 5 yılda 67 kat büyüttük”

“Dünyanın en kuvvetli dijital ticaret platformlarından biri olma hedefi ile kurulan genç bir markayız. Dünyanın e–ticaretle bağlarını güçlendirdiği bu dönemde amacımız, markalar ve platformlar arasında yaşanan kaosa çözüm bulmaktı. Şirketlerin dijital ticaret yolculuğunda yaşadıkları sorunlara son vermeyi hedefledik. 5 yıl gibi kısa bir sürede de markamızı 67 kat büyüttük. 450’yi aşkın çalışanımız ile 100’e yakın markaya hizmet sunarak dünyanın önde gelen e-ticaret çözümleriyle rekabet edebilir noktaya geldik. 2021 yılı sonu itibarıyla yakaladığımız yüzde 89’luk büyüme oranımız ise önümüzdeki dönemler için hız kesmeden devam ettiğimizi teyit eder nitelikte. 

Uzun yıllar perakende ve e-ticaretin içinde olmanın verdiği bilgi birikimimizi sektörün ihtiyaçlarına çözüm oluşturmak için yola çıktık. Artık Türkiye’nin lider dijital ticaret platformu olarak hayal ettiğimizden de büyük bir aileyiz. Markaların dijital dönüşüm sürecini uçtan uca tamamlamasını sağlayan, esnek, geliştirilebilir bir dijital ticaret platformu olarak yolumuza güvenle devam ediyoruz.”

Omni- channel çözümlerde başarılı olmak için kuşkusuz güçlü bir IT altyapısı gerekiyor. Akinon’un IT yapısında ne tür teknolojiler kullanılıyor? Sizi rakiplerinizin önüne taşıyan ya da rakiplerinizden ayrıştıran faktörler neler?
Akinon, tamamen bulut teknolojileri üzerinde çalışan bir platform. İçerisindeki çözümleri ile markaların, müşterilerine dokunduğu her noktada bulunarak benzersiz bir alışveriş deneyimi yaşatmalarına olanak veriyor. Platformumuz üzerindeki ticaret motoru ve sipariş yönetim sistemini kullanarak aklınıza gelebilecek tüm dijital ticaret kurgularını hayata geçirebiliyoruz. Platformumuz üzerine kurulmuş birçok pazaryeri, e-ticaret sitesi, mobil uygulama, mağaza içi satış uygulaması bulunuyor. Bu uygulamaların yanı sıra markalar, pazar yerlerindeki satışlardan tutun, call center satışlarına kadar bütün dijital satış faaliyetlerini platformumuz üzerinde bulunan araçları kullanarak yapıyor.

E-ticaretin günümüzdeki dinamiklerini nasıl yorumlarsınız? Marka tarafında beklentiler ne yönde değişti?
Pandemi ile dijital dönüşümünü hızla tamamlayan perakende sektörü, e-ticaret yatırımlarını kusursuz müşteri deneyimine giden uygulamalara yönlendirdi. Markalar e-ticaret altyapılarını artık ihtiyaçlarına yönelik tasarlayarak satış trafiklerini artırırken, iş süreçlerini de geliştirilebilir tek bir altyapıda toplamanın avantajını yakalıyor. Dünyada son dönemde çok sık konuşulan “Composable Commerce” mimarisi ile markalar, kendi satış kanallarını tüketiciler için cazip alışveriş noktası haline getirebiliyor. Dijital platform altyapısının kampanya yönetimini, sipariş yönetim sistemini, her fonksiyonun birer lego parçası gibi düşünelim. Composable Commerce, markaların müşterilerine sunmak istedikleri hizmete göre gerekli fonksiyonları tıpkı lego gibi istediklerini ekleyip, çıkararak kişiselleştirebilecekleri altyapı sistemine deniyor. Akinon olarak, bu fonksiyonları birbirine ekleyerek, bir araya getirilmiş iş kabiliyetimizle buluşturduğumuz bir teknolojiyi markalara sunuyoruz. 

Peki hızla dönüşen bu ekosistemde beklentiler daha da ileri dönemlerde sizce nasıl bir forma dönüşecek? Özellikle sanal deneyimlere ilgi daha da yoğunlaşacak mı? Sizin bu yönden mevcut ya da sunmayı planladığınız çözümler var mı?
Fiziksel alışveriş deneyimini online’daki sınırsız seçenek ile buluşturma fikri, perakende markaları için yeni tüketici grubuna giden anahtar niteliği taşıyor. Bu benzersiz satış deneyiminin herkeste heyecan yaratıyor. Sanal deneyim sıklıkla bahsettiğimiz metaverse’ün VR gözlük ile tecrübe edilmesinden sonra bambaşka bir noktaya ulaşacak. Bu nedenle, dünyayı saran dijital ticaret trendleri markalar yakından takip ediyor. Tüketiciye farklı bir deneyim yaşatmak, kolay alışveriş imkanı sunmak ve marka bağlılığını korumak için yeni ürün ve projelere yatırım yapıyor. Bunun başında tüm dünyada da etkisi artan Live Stream ile satış etkinlikleri düzenlemek geliyor. Bizim de bu konu özelinde çıkardığımız “Akinon Live Commerce” isimli bir ürünümüz var. Bu ürünü kullanan markalar, dakikalar içerisinde yayın akışını kurgulayıp video yayını yapmaya başlıyor. İster bir influencer eşliğinde ister bir mağaza satış elemanının cep telefonu ile anlık satış etkinlikleri düzenleyebiliyor. Müşteriler de videoda gördükleri ürünleri direk sepetlerine ekleyebiliyor ve satın alabiliyor. 

Müşterilerin kasaya gitmeden cep telefonuna gelen link üzerinden ödeme yaptıkları “Temassız Ödeme” yöntemi de bu pandemi döneminde markalar tarafından en çok ilgi gören özelliklerimizden biri oldu. Diğer yandan, birçok markamızın kendi e-ticaret siteleri üzerinde artırılmış gerçeklik araçları ile ürün sergilediklerini, yapay zeka araçları ile de ürün önerilerinde bulunmaya başladıklarını görebiliyoruz. 

Türkiye ve yurt dışında birçok fonun ilgisini çekiyorsunuz. Akinon’un ilerideki kilometre taşlarının neleri kapsadığını sorarak bitirelim…
Pazardaki esnek, modüler ve ölçeklenebilir e-ticaret platform ihtiyacını karşılaması ve markamızın kısa sürede önemli bir başarı elde etmesi neticesinde 2020 yılında, Belçika merkezli bir fon olan SmartFin’den 5 milyon dolar yatırım aldık. 2021 yılında ise Actera Group ve Revo Capital’in birlikte liderlik ettiği yatırım turunda Smartfin ve Endeavor Catalyst’in de katılımı ile 20 milyon dolarlık ikinci yatırımımızı aldık. Aldığımız yatırımlar ile tüm enerjimizi ürün ve hizmet kalitemizi daha çok geliştirip yeni pazarlara açılmak için kullandık. E-ticaret trendlerine yön veren projelerimizle Türkiye’de başarımızı sürdürmeye, global ölçekteki projelerimiz ile hızla farklı coğrafyalardaki yeni pazarlara ilk günkü heyecanımızla ulaşmaya devam edeceğiz. 

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında; Türkiye, Doğu ve Kuzey Avrupa, MENA bölgelerinde kurduğumuz ekosistem ile tüm Avrupa, Güney Asya ve Avustralya gibi pazarlarda daha da büyüyeceğiz. 2024 yılında ise ibremizi Amerika pazarına çevireceğiz. Dijital ticaretin dönüşümüne öncülük ederken beraber yol aldığımız markalarımıza, partnerlerimize ve iş arkadaşlarımıza değer yaratmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz; dünyanın en iyi dijital ticaret platformlarından biri olmak. Başaracağımıza inanıyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up