Makaleler

Markalaşma, toplumda her zamankinden daha değerli!

0

Markalar, şirketler ve kurumlar için inanılmaz değer yaratma potansiyeline sahiptir çünkü “insanlar ürün değil marka satın alır.” İnsanların sadakati markalara duyduğu düşünüldüğünde ise bu yaklaşım, özellikle küresel iletişim toplumunda fazlasıyla kabul görüyor.

Markalar ürünlerden çok daha uzun süre yaşayabildiği için ürünün kendisinden çok daha önemlidir. Öyle ki markaların, insanları bir topluluğa katılmaya, bir fikri takip etmeye veya insanları dünyayı değiştirmeye motive etmeye teşvik edebilen bir yönü vardır. Ürünler ise bunu yapamaz çünkü tek boyutludurlar. Bu da günümüzün küresel iletişim toplumunda yeterli bir argüman değildir.

Dünya çevrimiçi hale geldikçe birçok ülkede yeni pazar ve büyüyen bir orta sınıf ortaya çıkıyor. Bu tüketiciler ise “markaları” satın alma eğilimi gösteriyor. Günümüzün en iyi markaları ise temelini, güçlü bir fikre dayandırıyor. Yeni bir marka yaratırken de seçilebilecek çok az sayıda marka adı bulunuyor. Böylelikle mevcut markalar her zaman daha değerli hale geliyor.

Markalaşma tüketicilere, tedarikçilere ve topluma ne tür faydalar sunuyor?

Markalaşma günümüz toplumunda çok yaygın hale geldi. Piyasada marka adı taşımayan ürün ise yok denecek kadar az çünkü markalaşma sadece satıcıya değil, aynı zamanda alıcılara, tedarikçilere, tüketicilere ve topluma birçok yönden yardımcı oluyor.

Alıcılar için markalaşmanın faydaları

  • Alıcılar için markalaşma, bir kalite göstergesidir ve alıcı için seçimi kolaylaştırır. Her seferinde aynı markayı satın alan alıcılar, her satın aldıklarında aynı kaliteye sahip olmayı beklerler.
  • Markalaşma alıcı için alışverişi kolaylaştırır. Örneğin, markalı ürünlerin satıldığı bir süpermarkette almak istediğiniz her ürün için tercih ettiğiniz markayı hatırlarsınız. Bu markaları bulmanız ise sadece birkaç dakikanızı alır. Böylece markalaşma ile alışveriş daha rahat ve kolay hale getirilmiş olur.
  • Markalaşma sayesinde alıcıların dikkatini kendilerine fayda sağlayabilecek yeni bir ürüne çekmek daha kolaydır. Marka aynı zamanda ürünün özel nitelikleriyle ilgili tüm hikayenin üzerine inşa edilebileceği bir temel görevi görür. Bu özel nitelikleri arayan alıcıların istedikleri ürünü bulmaları ise daha kolay hale gelir. Bu sayede markalaşma, alıcılar için çeşitli avantajlar sunar.

Satıcılar ve tedarikçiler için avantajları

  • Markalaşmanın tedarikçilere sunduğu en temel faydalardan biri, siparişlerin işlenmesi ve takibinin daha kolay hale gelmesidir.
  • Marka adı ve ticari marka da ucuz taklitlere karşı koruma sağlar. Rakipler, marka adının ve ticari markanın sunduğu yasal koruma olmasa bile, bir tedarikçinin benzersiz üretim özelliklerini kolayca kopyalayabilir.
  • Tedarikçiler için markalaşma üretilen ürünlere doğru müşteri grubunu çekmek daha kolaydır. Tedarikçiler, markalaşma yoluyla daha yüksek kolaylıkla sadık ve karlı müşterileri çekebilir.
  • Markalaşma ayrıca tedarikçilere ve satıcılara tüketici segmentasyonu konusunda yardımcı olur. Tedarikçiler, belirli bir tüketici segmenti için üretilmiş birkaç ürün sunabilir. Örneğin bir gazlı içecek firması, çeşitli tüketici segmentlerinin tercihlerine bağlı olarak çeşitli tatlarda ve düşük kalorili versiyonlarda içecekler sunmaktadır.

Markalaşmanın tüketiciler ve toplum için yararları

  • Markalaşma ile daha yüksek ve daha tutarlı ürün kalitesi sunulur. Markalar sadık müşterilerini elde tutmak isterler ve bu nedenle, ürünlerinin kalitesini korumaya odaklanırlar. Müşteriler bir markaya sadıksa, bunun nedeni ürün kalitesidir. Müşteriler, tercih ettikleri markalardan satın aldıklarında tutarlı bir ürün kalitesi bekleyebilirler.
  • Markalaşma, daha yüksek inovasyona ve tüketiciler için daha fazla çeşitlilik ve seçeneklerin mevcudiyetine yol açar. Üreticiler, rakip markalar tarafından taklit edilmeye karşı korunabilecek yeni özellikler aradığından, markalaşma bu noktada inovasyonu teşvik eder.
  • Tüketiciler, markalaşma sayesinde ürünler, özel özellikleri, kullanımları ve nerede bulunabilecekleri hakkında çok daha fazla bilgi bulabilirler. Markalaşma olmasaydı, bu bilgiyi elde etmek tüketiciler ve toplum için zor olacaktı.

Bu unsurlar çerçevesinde markalaşmanın sadece satıcılar için değil, tüm kilit paydaşlar için çeşitli avantajları vardır. Markalaşma, tedarikçiler tarafından kaliteye daha fazla odaklanmanın yanı sıra, daha yüksek yenilik ve farklılaşmaya da yol açmıştır. Markalaşma sayesinde tüketicilerin her ürün segmenti için önlerinde daha fazla seçenek var. Dolayısıyla markalaşma bir yandan tüketicilere ve topluma fayda sağlarken diğer yandan satıcıyı veya tedarikçiyi de korur.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up