MakalelerSİBER GÜVENLİKVERİ MERKEZİ & BULUT

Veri güvenliğinde yükselen trend: Bulut tabanlı depolama

0

Günümüzde işletmeler, verilerini ve uygulamalarını buluta taşıma konusunda daha fazla eğilim gösteriyor. Ancak, geçmişte güvenlik endişeleri nedeniyle bu geçiş sürecinde birtakım zorluklar yaşanıyor. Yöneticiler ise en çok iletişimlerinin açığa çıkmasından endişe duyuyor. 

Aslında, bulut depolama hizmetleri sağlayıcılarına verilerinizi taşımak, çoğu kuruluşun finansal ve personel kaynaklarının sınırlamaları nedeniyle elde edemeyeceği güvenlik avantajları sunarak, kopyalanamayacak bir güvenlik düzeyi sağlıyor. Çünkü bulut hizmeti sağlayıcıları, büyük ölçekli veri merkezleri ve yüksek kalitede fiziksel güvenlik önlemleri ile donatılıyor. Ayrıca verilerin coğrafi olarak bağımsız birden fazla veri merkezinde yedeklenerek yüksek kullanılabilirlik sağlanıyor. 

Yüksek Kullanılabilirlik Her Zamankinden Daha Önemli

Buluta geçişle birlikte, veriler coğrafi olarak bağımsız birden fazla veri merkezinde yedekli bir şekilde depolanıyor. Veriler sadece bir merkeze kopyalanmak yerine, birden fazla merkeze dağıtılıyor. Bu sayede, bir merkezde bir sorun oluşursa, veriler otomatik olarak diğer merkeze aktarılıyor.

Fiziksel Güvenlik Engelleyici

Bulut sağlayıcıları, veri merkezlerini korumak için nöbetçi personel ve son teknoloji güvenlik kontrolleri gibi fiziksel güvenlik önlemleri alıyor. Bu, şirket içi sistemlere kıyasla harcanması gereken çaba ve maliyeti ortadan kaldırıyor.

Teknik Güvenliği Artırma

Bulut sağlayıcıları, ürünlerini yamalamaya adanmış tam zamanlı ekipleri işe alacak kaynaklara sahiptir. Buluttaki yama süreci genellikle otomatikleştiriliyor ve kesinti süresini en aza indiriyor. Bu, güvenlik açıklarını hızlı bir şekilde kapatmayı ve verilerin güvende kalmasını sağlıyor.

7/24 Yoğun Personel Gerektirir

Bulut sağlayıcılarının 7/24 çalışan güvenlik operasyonları merkezleri bulunuyor. Bu merkezler, veri merkezi güvenliğini sürekli olarak izliyor ve saldırılara karşı önlem alıyor. Çoğu kuruluşun bu düzeyde sürekli izleme için kaynakları yoktur.

Ağ Segmentasyonu Amaca Yardımcı Olur

Bulut, kullanıcı iş istasyonlarından ayrılmış ağ segmentasyonu sağlıyor. Saldırganların ağa girmesinin en yaygın yolları kimlik avı ve e-posta kaynaklı tehditlerdir. Bulutta iş istasyonları tamamen bölümlere ayrıldığından, saldırılar genellikle doğrudan sunucu ortamından ziyade kullanıcı iş istasyonları üzerinden gerçekleşiyor.

Şifreleme Basitleştiriliyor

Bulut sağlayıcıları genellikle kutudan çıkar çıkmaz şifreleme sunuyor. Bu da saldırganların çalabilecekleri verileri okuyamamasını sağlıyor.

Bulut tabanlı veri depolama çözümleri, tesislerde barındırılanlara kıyasla daha iyi güvenlik sağlar. Yüksek kullanılabilirlik, fiziksel güvenlik engelleyici, teknik güvenliği artırma, 7/24 yoğun personel gerektirme, ağ segmentasyonu ve basitleştirilmiş şifreleme gibi faktörler, bulut tabanlı veri depolamanın güvenlik avantajlarını sunar. Ancak, gizlilik riski ve yanlış yapılandırma gibi zorlukların da bilinmesi önemlidir. Bu nedenle, doğru önlemleri alarak ve güvenlik konusunda dikkatli olmak, verilerin bulutta güvele tutulmasına yardımcı olacaktır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up