BÜYÜK VERİMakaleler

Blockchain Tabanlı Proov Hayatımızı Kolaylaştıracak

0

Atilla Yıldız

Turkcell’de Blockchain teknolojisinden yararlanarak müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Blockchain’in finans alanında başlattığı dönüşümün farklı sektörlere de yayılarak hayatımıza katkı sağlayacağını görüyoruz. Gerek kurumlar arasındaki gerekse müşterilerimizin işlemlerinin güvenli ve hızlı biçimde gerçekleştirilmesi için Blockchain yeni fırsatlar sunuyor. 

Dijital kimlik uygulamamız Proov’u, detaylı Ar-GE çalışmalarımızın ardından Blockchain teknolojisi ile hayata geçirdik. Proov farklı kimliklerimizi dijital dünyada ispatlayabilmemizi sağlıyor. Örneğin; bir kurumun çalışanı, bir derneğin üyesi, bir okulun öğrencisi veya bir konuda sertifika sahibi olduğumuzu internet sitelerine artık güvenli biçimde kanıtlayabileceğiz. 

Dijital kimlik çözümlerine olan ihtiyaç pandemi ile birlikte çok daha net ortaya çıktı. Şubeye, bayiye, mağazaya gitmeden hizmet alabilmenin yanında, mağazada sunulan faydaların e-ticarette de sunulabilmesi artık kaçınılmaz hale geliyor. Gerek finans sektöründe gerek telekom sektöründe uzaktan müşteri edinimi günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri oldu. Çeşitli işlemler için müşteriyi evinden çıkartıp mağazaya, şubeye davet etmek giderek hayatımızdan çıkıyor. Proov müşteri ediniminde her kurumun müşteriyi tekrar tekrar tanımaya çalışmasındansa, diğer kurumda var olan kimliğini güvenli biçimde Blockchain ağından doğrulamasını sağlıyor. Örneğin; A kurumunda KYC (Know Your Customer) sürecinden geçmiş bir kullanıcı, A’daki kimliğini B kurumuna dijital olarak güvenle sunabiliyor. Üstelik kullanıcının sadece ihtiyaç olan kadar bilgiyi paylaşabilmesi sayesinde, kişisel veri gizliliği de sağlanıyor. Sadece 18 yaşından büyük olduğunu kanıtlamak için kimliğin üzerindeki diğer bilgileri beraberinde paylaşmasına hatta doğum tarihini bile paylaşmasına gerek kalmıyor. Böylece hem kullanıcı deneyimi iyileşiyor hem de kurumlar açısından maliyet ve riskler azalıyor. 

Proov sadece kullanıcıya değil kimliği doğrulayan kuruma da fayda sağlıyor. Kurumun anında müşteri edinebilmesinin yanı sıra, dijital kimlik veren kurum tarafından dijital olarak imzalandığı için kötü niyetli kişilerce kopyalanamıyor. Kimliği sorgulayan kurum, kimliğin dijital imzasını kontrol ederek geçerliliğinden emin olabiliyor. Böylece hem finansal hem de hukuksal açıdan kendisini güvence altına alabiliyor.

Dijital kimliğin önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşacağını ve dijital dünyadaki işlemlerimizde kilit rol oynayacağını düşünüyoruz. Bilindiği üzere internetin ilk zamanlarında statik web sayfaları ve eposta gibi uygulamalar sayesinde bilginin yayılımı oldukça kolaylaştı. Daha sonra sosyal medya, dinamik içerikler, paylaşımlı iş modelleri hayatımıza girdi ve internet üzerinden ticaret giderek hız kazandı. Artık Blockchain teknolojisi sayesinde internet üzerinden aracısız şekilde “değer” transfer etmek mümkün hale geldi. Bu da sahip olduğumuz varlıkların saniyeler içinde el değiştirebilmesini sağlayacak ve hayatın akışını daha da hızlandıracak. Proov gibi dijital kimlik çözümleri tüm bu işlemleri güvenle yapabilmemizde kilit rol oynayacak. 

Turkcell olarak bu süreçte ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Gerek kamu gerek özel sektörde iş birliklerimiz ile Blockchain projeleri için güçlü bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Pratikte bu teknolojinin nasıl kullanılacağını gösterdiğimiz projeler ile farklı kurumlarda yeni iş fikirlerinin oluşmasına destek oluyoruz. 

Turkcell bünyesinde Blockchain çalışmaları bu konuya meraklı arkadaşlarımızın liderlik ettiği pilot projelerle 2017’de başladı. 2018 yılında bu alana daha kapsamlı yatırım yapmaya karar verdik ve dedike Blockchain uzmanlarımız ile daha odaklı çalışmaya başladık. Araştırma ve teori düzeyinde kalmayıp deneyerek, elimizi kirleterek, öğrenerek ilerlemeye özellikle özen gösteriyoruz. Türkiye’deki çalışmaların yanında GSMA (GSM Association) çatısı altında uluslararası operatörlerle Blockchain teknolojisi tabanlı çözümler üzerinde çalışıyoruz. GSMA çatısı altında, yurt dışı operatörlerle mutabakat yapılarının kurulması ve farklı ülkelerdeki Blockchain kimlik ağları üzerinden doğrulama yapılabilmesi gibi çalışmaları gerçekleştirdik. 

Blockchain finansal işlemlerden tedarik zincirine, dijital kimlikten dijital sanata birçok alanda yeniliklerin önünü açıyor. Turkcell olarak, yeni teknolojilerde gerek kendi sektörümüzde gerekse teknolojinin yön verdiği diğer sektörlerde liderliğimizi sürdürmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up