5G & İLETİŞİMHaberlerYAPAY ZEKA

5G ve AI on yıl içerisindeki siber güvenlik stratejisini neden belirleyecek?

0

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca siber suçlar sınırlı ve uzmanlaşmış bir alandan çıkıp bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli stratejik risklerden biri haline geldi. Dijital dolandırıcılığın gelişimi, büyük ölçüde hızlı teknolojik ilerlemelerden kaynaklanıyor.

5G ve AI on yıl içerisindeki siber güvenlik stratejisini neden belirleyecek?

Rus siber güvenlik araşatırma şirketi BI.ZONE CEO’su Dmitry Samartsev ve Dünya Ekonomik Forumu operasyon başkanı William Dixon, en popüler teknolojileri analiz ederek yarının siber risklerini değerlendirdi. Uzmanlar, ortak bir analitik makalede bir sonraki on yılı belirleyebilecek üç teknolojiden bahsetti.

Makalenin yazarlarına göre yeni nesil 5G ağları siber güvenlik alanında çözülmesi en zor olan sorun haline gelecek. Kritik uygulamalar ve altyapılar mevcut internet hızının neredeyse 1000 kat daha hızlı çalışacak. Bu da siber suçlularının 5G’nin yeni hızı paralelinde siber saldırılar başlatmasına neden olacak. Uzmanların makalede bahsettiği ikinci teknoloji ise elbette yapay zeka.

Uzmanlar AI yani yapay zekanın bir yandan siber tehditlere karşı küresel bir savunma oluşturmaya yardımcı olabileceğini söylerken diğer yandan bu alandaki teknik gelişmelerin siber suç topluluğu tarafından hızla takip edilip ve kullanılabileceğini belirtiyor. Son olarak değinilen üçüncü teknoloji de ekonominin dünya çapındaki çeşitli sektörlerinde sıkılıkla uygulanan biyometri teknolojisi.

Biyometri ve yeni jenerasyon kimlik doğrulaması, bir bireyin etkinlikleri ve davranışları hakkında yüksek miktarda veriye gereksinim duyar. Bu veri birikimi için sesler, yüzler, hareketin en ufak detayları ve davranışsal özelliklerin küresel olarak depolanması gerekir. Bu durum siber saldırganların yeni nesil kişisel verileri elde etmesini ve kötüye kullanmasını hedefleri haline getirecektir.

BI.ZONE CEO’su Dmitry Samartsev hazırladıkları makaleyi “Bugün hepimiz, sürekli gelişen teknolojilerle birlikte her yıl güçlenecek yeni bir siber suç dönemi eşiğindeyiz.” şeklinde özetliyor. Samartsev ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu gibi büyük organizasyonların siber güvenlik sorununa büyük önem verdiğini görmekten ve bu alanda onlarla yaptıkları işbirliğinin avantajlarından yararlandıkları için memnuniyet duyduklarını de belirtti. BI.ZONE CEO’su, sadece uluslararası düzeydeki işbirlikleri sayesinde geleceğin siber savunmasını bugün daha verimli bir şekilde inşa etmeyi mümkün kılacağının da altını çizdi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up