YÖN VEREN LİDERLER

Elif Yenihan Kaya “Yılın Telekom Kadını” seçildi

0

Endüstriye yön veren en başarılı kadın yöneticilerin yarıştığı “Telco Woman of the Year” ödülünü bu yıl Turkcell Erişim Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Direktör Elif Yenihan Kaya aldı. Kaya, “Bu ödüle layık görülmemde Turkcell olarak hem mobil hem de sabit şebeke teknolojilerinde başardıklarımızla öne çıktığımız bir yıla imza atmış olmamızın etkisi büyük.” dedi.

Turkcell ailesinin başarılı kadın yöneticilerinden Elif Yenihan Kaya, 5G World’te “Telco Woman of the Year” ödülünü almaya hak kazandı. Türkiye’yi dünya arenasında temsil ederek başarısını ödülle taçlandıran Kaya ile “5G World Awards 2021” hikayesini ve teknoloji sektöründe kadın olmayı konuştuk…

Elif Hanım öncelikle sizi tanımak isteriz…

24 yıllık Turkcell kariyerimde, 500 bin mobil müşterimiz olan günlerden günümüze, Turkcell şebekesinin 2G, 3G, 4.5G ve Fiber dahil tüm iletişim teknolojilerinde en kaliteli hizmeti sunan, müşterisine her zaman ilkler ve enleri yaşatan, teknolojide dünya lideri bir altyapıya sahip olması için çalıştım. Bu vizyonu hayata geçiren etkin rollerde, çeşitli uzmanlık ve yöneticilik pozisyonlarında görev aldım. Halihazırda Erişim Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Direktör olarak çalışmaktayım. Hem Turkcell’in hem de Türkiye’nin geleceğine yön veren önemli bir görevde rol aldığımı her zaman hissettim. O yüzden işim benim için çok keyifli. Bu vesile ile kendisine güvenen, yetenekli gençleri ve özellikle kadınları telekomünikasyon endüstrisinde aktif rol almaya davet etmek isterim. 

2021 yılında prestijli bir uluslararası etkinlik olan 5G World’te “Telco Woman of the Year” ödülüne layık görüldünüz. Hem organizasyonu hem de ödülü getiren projenizi anlatır mısınız?

Bu etkinlik, her yıl düzenlenen, sektörün en önemli organizasyonlarından bir tanesi. Bu yıl 800’e yakın operatör, 3 bin 200’den fazla katılımcı, 200’den fazla firma etkinlikte yer aldı. 230 konuşmacının katıldığı etkinlikte, ben de gelecek teknolojiler içerisinde büyük önem kazanan mobil sanallaşma çözümü OpenRAN hakkında bir panele konuşmacı olarak katıldım. 

“Telco Woman of the Year” ödülü için telekomünikasyon sektöründeki analist firmalarda çalışan 25 kişilik bir jüri, yıl boyunca yapılan çalışmaları değerlendirerek bir aday listesi belirliyor. Öncelikle aday listesine seçilmiş olmak hem kendim hem de ekibim adına büyük bir mutluluk. Elbette tüm sektör temsilcilerinin desteği ile ödüle layık görülmek de ayrı bir onur.

Bu ödüle layık görülmemde Turkcell olarak hem mobil hem de sabit şebeke teknolojilerinde başardıklarımızla öne çıktığımız bir yıla imza atmış olmamızın etkisi büyük. Uluslararası standart kuruluşlarındaki aktif varlığımız ile teknolojilerin tasarlanması ve geliştirilmesine direkt katkı sağlamaya devam ettik. Tüm dünyada cep telefonu kullanıcılarının yüzde 60’ından fazlasına 200’den fazla şebeke ile hizmet veren operatörlerin oluşturduğu NGMN (Next Generation Mobile Networks) kuruluşunda, uluslararası projelerde liderlik görevi üstlendik. Yeni teknolojilerin standartlarının testlerine ve tecrübe aktarımına liderlik yapıyoruz. Bu projeler kapsamında sonuçlarımızı detaylı raporlar ile tüm dünya operatörlerinin kullanımına sunuyoruz. 

Bunun yanında, Ar-Ge ekibimiz ile Türkiye içinde ve uluslararası arenada birçok başarılı çalışmaya imza atıyoruz. Araç ve drone haberleşmesi, yapay zeka ile şebeke otomasyonu ve yönetimi, farklı endüstrilerin ihtiyaç duyduğu çözümlerin geliştirilmesi konularında örnek çalışmalar yapıyoruz. 

Gururla söylemek isterim ki; dünyanın en iyi 4.5G şebekesini sunuyoruz. Güçlü altyapımız sayesinde müşterimize en iyi hizmetleri önümüzdeki yıllarda da sunmaya devam edecek kapasiteye ve güce sahibiz. 2021 yılı içerisinde yaptığımız çalışmalar ile 4.5G şebekemizin hızını 1.6 Gbps’a çıkarttık ve dünyanın en hızlı LTE şebekesine sahip ikinci operatör olarak örnek gösterildik. Yeni nesil enerji çözümleri ve yapay zekâyı birleştirerek, şebeke altyapımızda yeşil enerji kullanımını artırdık ve sürdürülebilirlik politikamız çerçevesinde karbon ayak izimizi küçülttük.

Tüm bu çalışmalarımızın teknoloji dünyasında izlenmesi, fark edilmesi ile birlikte böyle bir ödüle layık görülmek, hem kendim hem de ekibim adına büyük bir gurur kaynağı. 

Teknoloji sektörü genel olarak erkek istihdam ağırlıklı olsa da bugün pek çok kadın lider, şirketlerine ve sektöre yaptıkları katkı ile göz dolduruyor. Bu katkıyı tescilleyen bir lider olarak, “teknoloji ve kadın” başlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknoloji sektörü ve özellikle “iletişim teknolojileri” alanı, günümüzde hızlı bir değişim ve gelişim yaşıyor. Yeni teknolojilerin çok daha kapsayıcı ve esnek bir biçimde toplumun ve dijitalleşme yolunda hızla ilerleyen çeşitli sektörlerin tüm ihtiyaçlarını gözeterek tasarlanması bekleniyor. Burada da kadınlar; üretkenliği, uzlaştırıcı kişiliği, çok yönlü düşünebilme yetkinliği ve çözüm geliştirebilme yetenekleriyle fark yaratıyor. Buna paralel olarak da teknoloji geliştirme ve yönetimi faaliyetlerinde kadın istihdamı giderek artıyor. 

Öte yandan, günümüzde mühendislik eğitimi kadın-erkek ayrımı barındırmayan, kas gücü gerektirmeyen, teknoloji ve yazılım-odaklı bir formasyona kavuşmuş durumda. Ayrıca, teknoloji alanında çalışanlar dediğimizde aklımıza illa ki mühendislik eğitimi almış kişiler gelmemeli. İşletme, ekonomi veya pazarlama eğitimi almış ya da kendi kendini yetiştirmiş ve teknolojiye ilgi duyan bireylerin sektörde öncü işler yaptıklarını da görüyoruz. Biz de Turkcell olarak kız öğrencilerin ve genç kadınların teknoloji alanında çalışmalarını teşvik edecek pek çok etkinliğin içinde yer alıyoruz. Örneğin, “Geleceği Yazan Kadınlar” TOBB iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz çok önemli bir proje. Teknolojide kadın istihdamını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin en büyük kadın yazılım, eğitim ve gelişim platformu olan bu projeye olan başvurular, artık kadınların bu sektörde eskisinden çok daha fazla söz sahibi olacağının işaretini veriyor. 

Önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki kadınların, benim aldığım ödülün üzerine pek çok uluslararası ödül daha ekleyeceğine olan inancım tam. 

Turkcell, yüksek hızlı erişim altyapısıyla en yeni teknolojileri destekliyor. Turkcell erişim çözümleri bu anlamda hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılara ne gibi yenilikler sunuyor?

Turkcell olarak, müşterilerimize her zaman en kaliteli ve yenilikçi servisleri sunmak için çalışıyoruz. 1,6 Gbps hızları destekleyen 4.5G şebekemiz üzerinden Superbox ürünümüz ile fiberin olmadığı yerlerde 4.5G kalitesinde internet servisi sağlıyoruz. Türkiye’nin her yerinde müşterilerimize kaliteli ve yüksek hızlı fiber internet deneyimi sunmak için gündüz gece çalışıyoruz. Üstün fiber altyapımız üzerinden 10 Gbps hızlara çıkabiliyoruz. Bu altyapıyı Türkiye’de ilk kez ve yine dünyada ilk sıralarda Turkcell’in sunmaya başladığı WiFi 6 teknolojisi ile de destekliyoruz. Yeni nesil sabit erişim sanal altyapımız SD-WAN ile servislerimizi sanallaştırıyor, sabit servis alan kurumlara ve bireylere daha esnek ve hızlı çözümler sağlayabiliyoruz. 

Geçtiğimiz aylarda 4.5G şebekemiz üzerinden, yeni nesil hücresel nesnelerin interneti servisi LTE-M’i elektrikli scooter’lar ile şehir içi ulaşımda kullanmaya başladık. LTE-M ile gelişmiş nesnelerin interneti teknolojisini sunan ilk ve tek operatörüz. Yapay zekayı tüm iş süreçlerimizde kullanarak verimli ve kaliteli servisi garanti altına alıyoruz. 

Turkcell olarak Türkiye’de mobil iletişimin başladığı ilk günden itibaren her zaman en kaliteli mobil servisleri müşterilerimize sunduk. Bugün üstün 4.5G ve fiber altyapımız ile ve sonrasında gelecek tüm yeni nesil teknolojilerde, liderliğimize yakışır yenilikçi çözümleri müşterilerimize sunmaya ve onların hayatlarına değer katmaya devam edeceğiz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up