YÖN VEREN LİDERLER

Özel markalı ürünler “tüketicinin can simidi”

0

PLAT Derneği Başkanı M. İmer Özer: “Son bir yılda markalı ürünlerin de fiyatlarını özel markalı ürünlere yaklaştırdığını gözlemliyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere, özel markalı ürünler direkt veya dolaylı olarak tüketici lehine bir dinamizm sağlıyor.”

İmer Bey öncelikle private label sektöründeki son gelişmeleri değerlendirebilir misiniz? Hangi trendler ön plana çıkıyor ve sektör bu değişimlere nasıl ayak uyduruyor?
Private label sektörü Türkiye’de yoluna büyüyerek devam ediyor. İndirim marketlerin şube sayıları sayesinde kolay ulaşılabilir olması, private label ürünlerin tüketici nezdinde güven kazanmış olması bu büyümenin en önemli etkenleri. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yakın geçmişe kadar kağıt ürünleri ve süt ürünlerinde önemli pazar payına sahip olan sektörde, son yıllarda kozmetik ve kişisel bakım ürünlerde de büyüme gözlemliyoruz. Bu da tüketicinin duyduğu güveni gösteriyor.

Özel markalı ürünlerin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Pazarın dinamiklerinde gözlemlediğiniz önemli değişimler neler?
Sağladığı fiyat avantajıyla özel markalı ürünlere “tüketicinin can simidi” diyebiliriz. Özellikle alım gücünün düştüğü günümüzde özel markalı ürünlere olan ilginin artacağını öngörmek çok doğal. Bunu marka sahipleri de böyle düşünüyor olacak ki son bir yılda markalı ürünlerin de fiyatlarını özel markalı ürünlere yaklaştırdığını gözlemliyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere, özel markalı ürünler direkt veya dolaylı olarak tüketici lehine bir dinamizm sağlıyor.

Sektördeki teknolojik gelişmeler, iş yapış şekillerini nasıl etkiliyor? Yeni teknolojilere uyum sağlamak için atılan adımlar neler? Hangi teknolojiler sektörde daha çok benimseniyor
Teknoloji tüm hayatımızın en önemli parçası. Günlük hayatımızın yanı sıra iş hayatımızı da çok kolaylaştırıyor. Üretimde, tedarik zincirinde ve satış yönetimimizde hayatımızda önemli değişiklikler oldu ve iş yapış şeklimizi de ciddi şekilde değiştirdi. Çevrimiçi sistemler ve bulut teknolojileri şu an için işlerimizde önemli alan kaplasa da yakın gelecekte yapay zekanın hayatımızda önemli bir yer kaplayacağına inananlardanım.

Sürdürülebilirlik ve çevresel bilinç, günümüzde önemli bir odak noktası haline geldi. Private label sektörünün bu konudaki stratejisi nedir?
Sürdürülebilirlik kavramının esaslarını içeren Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri incelendiğinde, Türk sanayicilerin bu maddelerin büyük bir çoğunluğunu zaten uzun yıllardır uyguladığı görülebilir. Dolayısıyla sürdürülebilirlik ve çevresel bilinç kavramsal olarak yeni yeni odak noktası olmuş olabilir ancak bizler sorumlu sanayiciler olarak zaten bu kavramları hayatımızın odağında bulunduruyorduk. Son yıllarda ürün ambalajı özelinde önemli değişiklikler yaşanıyor ve her birimiz buna da hızlıca uyum sağlamaya gayret ediyoruz.

PLAT olarak, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri konusundaki yaklaşımınız nedir?
FMCG sektörü çok dinamik ve yoğun rekabetin olduğu bir sektör. Böylesi dinamik bir sektörün içinde rekabette ayakta kalabilmek ve geleceğe emin adımlarla yürümek için zaten sürekli inovasyon içerisinde olmanız gerekir. Sektörünün önde gelen firmalarından oluşan PLAT Derneği üyeleri de hem inovasyonu hem de Ar-Ge çalışmalarını ön planda tutuyorlar. FMCG ve ambalaj sektöründe Ar-Ge merkezi sahibi şirketlere bakacak olursak, pek çoğunun PLAT Derneği üyesi olduklarını gözlemleyebiliriz.

PLAT bünyesindeki üye firmalar arasında iş birliğini artırmak için neler yapıyorsunuz? Dernek olarak sektördeki gelişmeleri desteklemek adına planlarınız neler?
Üyelerimizi birbirleri ve potansiyel müşterileri ile bir araya getirmek dernek olarak en keyif aldığımız hizmetimiz. Bunun için B2B görüşmeler organize etmenin yanı sıra üyelerimizi bir araya getirmek için yılda dört etkinlik düzenliyoruz. Yalnızca üyelerimizin bir araya geldiği ve gündemdeki konuları ele aldığımız PLAT Talks etkinliklerimizin yanı sıra, yılda bir kez düzenlediğimiz ve Private Label Zirvesi adını verdiğimiz organizasyonumuzla üyelerimizi tüm Türkiye’den gelen yerel ve ulusal perakende zincirlerinin üst yöneticileri ile bir araya getiriyoruz. 2023 yılında 1500 kişinin üstünde katılımla gerçekleşen organizasyonumuz, sektörün en önemli organizasyonlarından biri olarak gösterilmektedir.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up