YÖN VEREN LİDERLER

Yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedefliyoruz

0

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız: “Avrupa’da da sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor, dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon alanlarında kapsamlı çözümler sunarak daha yaşanabilir bir dünya vizyonunu benimsemeye devam ediyoruz.”

Tolunay Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Gebze Teknik Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım ve ardından Maltepe Üniversitesi’nde İktisat doktorası eğitim programına katıldım. Halen İstanbul Kültür Üniversitesi’nde İşletme doktora eğitimine devam ediyorum.

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken aynı zamanda Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ukrayna İş Konseyi ve Enerji İş Konseyi’nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevimi sürdürüyorum. Ayrıca Melek Yatırımcı lisansına sahibim.

2004 yılında endüstriyel otomasyon sektöründe yenilikçi çözümler sunmak üzere YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş.’nin temellerini attık. 2004 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO olarak görevimi sürdürüyorum.

YEO Teknoloji’yi de tanımak isteriz… Nasıl bir ihtiyaca yanıt vermek üzere kuruldu? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş., 2004 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketleri arasında yerini alan bir şirket. Yenilenebilir enerji, dijitalleşme, enerji depolama ve hibrit enerji çözümleri üzerine odaklanarak dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon (3D) alanlarında liderlik iddiası taşıyoruz. Otomasyon ve elektrifikasyon gibi alanlarda teknolojik çözümler sunarak şirketlere çözüm ortağı olarak hizmet veriyoruz.

YEO’nun misyonu, elektrik üretiminden iletimine, dağıtımından akıllı ve verimli kullanımına kadar enerji süreçlerinin her aşamasında teknolojiyi kullanarak yaşamı kolaylaştırmak ve daha temiz, sürdürülebilir bir dünya için çalışmak. 3 kıtada ve 30’dan fazla ülkede 200’den fazla proje gerçekleştirerek uluslararası bir kurum haline geldi.

Eylül 2021’de Borsa İstanbul’da hisseleri işlem görmeye başlayan YEO, yatırımcıların desteğiyle yenilenebilir enerji ve dijitalleşme gibi alanlarda büyüme hedeflerini sürdürüyor diyebiliriz.

Enerji, su, petrol ve gaz, madencilik, çimento gibi çeşitli sektörlerde elektrifikasyon, otomasyon ve yenilenebilir enerji çözümleri sunarken, aynı zamanda dijital teknolojiler aracılığıyla karbon emisyonunu azaltmayı ve sürdürülebilir endüstri için çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz.

YEO Teknoloji, 350’nin üzerinde çalışanıyla, sektöründe lider mühendislik çözümleri sunma konusunda kendini kanıtladı. Teknoloji ve mühendislik alanındaki uzmanlığımızı, yenilikçi yaklaşımlarımızla birleştirerek, enerji ve endüstri alanlarında devrim yaratma yolunda ilerliyoruz.

YEO, anahtar teslim enerji santralleri üretmenin yanında kendisinin yatırımcısı olduğu santraller konusunda da dünyanın farklı bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Sürdürülebilirlik hedefleri konusunda, Türkiye’de ve dünyadaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi verir misiniz? Enerji teknolojileri bu mutabakatlar/kanunlar kapsamında şirketlere ne tür faydalar sağlıyor?
Uluslararası kurumlar ve ülkelerin belirlediği söz konusu sürdürülebilirlik hedefleri, her şeyden önce daha yaşanabilir bir dünya hedefliyor. Enerji şirketleri tarafından yapılan yenilikler ve verimlilik artışları, fosil yakıtların kullanımını azaltarak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırarak küresel karbon emisyonlarını düşürmeye yardımcı oluyor. 

Genel olarak, sürdürülebilirlik hedefleri ve mutabakatları, enerji sektöründe alınan aksiyonların çok daha geniş bir etki yaratmasını sağlayarak, gezegenin sağlığını korumak ve insanlığın refahını artırmak için kritik öneme sahip diyebiliriz.

Girişimcilik ekosistemini de konuşalım… Türkiye’deki ekosistem son 5-10 yıla kıyasla nasıl bir ilerleme kaydetti? Hangi alanlarda girişimler öne çıkıyor? Sizin bu konudaki çalışmalarınız neler?
Son beş yılda Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi önemli ilerlemeler kaydetti. Türk girişimlerine yapılan yatırımlar büyük oranda arttı. Özellikle oyun ve perakende alanında büyük satın almalar gördük. En çok ilgi gören girişimler e-ticaret, dağıtım ve lojistik, oyun ve SaaS sektörleri oldu. Bu gelişmeler, Türkiye’de canlı ve genişleyen bir girişimcilik manzarasını işaret ediyor ve bölgedeki girişimler için umut verici bir gelecek vadediyor.

Biz de YEO olarak, enerji alanında geleceğin teknolojilerini geliştiren girişimlere yatırım yaptık. Bunlar arasında Ni-Cat, ION Membran, BrandIT ve Mikrohes bulunuyor. 

YEO Teknoloji olarak, 2024 yılında ve orta vadede gündem başlıklarınız neler olacak?
Türkiye’nin önde gelen enerji teknolojileri ve mühendislik şirketlerinden biri olarak, yüzde 100 iştirakimiz Reap Batarya Teknolojileri ile bir fabrika inşa ediyoruz. İstanbul Tuzla’da kurulacak fabrikanın üretimi ilk yıl 1 GWh olurken üç yıl içinde 5 GWh’a çıkacak. Reap Batarya’nın ekonomik ve gelişmiş enerji depolama çözümleri, elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü garanti altına alacak. Uzun vadeli kredi anlaşmasını imzalayarak, Reap’in giga fabrikası için ilk kredi dilimini sağladık. Eylül 2023’te çalışmalarına başlanan Reap Batarya’nın giga fabrikası 2024 yılının ikinci yarısında seri üretime başlayacak.

YEO Teknoloji, Avrupa’da, iştiraki Defic Globe ile büyüme devam ediyor. Ekim ayında Romanya’da 18,5 MWp kapasiteli güneş enerjisi santralini (GES) üretime aldık. Şimdi de İtalya’nın Bressana bölgesinde kurulu gücü 7,4 MWp olan GES projesi yatırımı için çalışmalara başladık. 2024’ün ikinci çeyreğinde faaliyete geçecek olan santralden sonra İtalya Sicilya’da lisanslama süreçleri devam eden 125 MWp kapasiteli iki ayrı projenin daha yatırımına başlamayı planlıyoruz.

Yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedefliyoruz. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki ofislerimiz ve iş yapma kabiliyetimizin yanında yatırımcı kimliğimizle de büyüyoruz. Yenilenebilir enerji alanında global oyuncu olma yolunda yeni adımlar atmaktan dolayı mutluyuz. YEO Teknoloji olarak Avrupa’da da sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. Dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla yenilenebilir enerji ve dijital dönüşüm alanlarında kapsamlı çözümler sunmayı sürdüreceğiz. Daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ diyerek yolumuza devam ediyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up