YÖN VEREN LİDERLER

Gıda atıkları biyoplastik malzemeye dönüşüyor!

0

Mapla Biotechnology Kurucusu Merve Atalay: “Gıda atıklarından katma değeri yüksek biyoplastik malzeme ve sıfır atık hedefinde kompost gübre üretimi gerçekleştiriyoruz.”

Turkcell’in başlattığı ‘Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu’ kadınların teknoloji alanında eşit katılımını teşvik ederken, iklim değişikliğine teknoloji ile çözüm arayan fikirlerin geliştirilmesine de yardımcı oluyor. ‘Enerjinin Verimli ve Yenilenebilir Kullanımı’, ‘Atık Yönetimi’, ‘Karbon Ayak izi Yönetimi’ ve ‘Sürdürülebilir Tarım’ temalarında geliştirilen fikirlerin yarıştığı İklim Fikir Maratonu yarışmasında, Mapla projesiyle Merve Atalay ikinciliğe layık görüldü. Mapla, adını 2019 yılında kurulan Mapla Biotechnology girişiminden alıyor. 

Projenin sahibi Merve Atalay, kendi girişimi olan şirketi Mapla Biotechnology ile atıklardan doğada çözünebilen biyoplastik ürünler üretmeyi hedefliyor. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunu olan ve 2016 yılında İnönü Üniversitesi’nde Gıda Teknolojileri alanında yüksek lisansını tamamlayan Merve Atalay, 2018 yılında da Kanada British Columbia Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünde gönüllü stajyer olarak çalıştı. Şimdi ise Yıldız Teknik Üniversitesinde doktora yapan Atalay, hikayesinin başlangıcını şöyle anlatıyor: “6 yaşında bir oğlum var. Böbreğinde hasara neden olacak bir problem ile dünyaya geldi ve bunun için çok araştırmalar yaptım. Hikayem bu şekilde başladı…”

Farklı atıkların dönüşümü için birçok firmayla Ar-Ge iş birlikleri sürdüren Mapla’yı, Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu’nu ve daha fazlasını Merve Atalay’dan dinledik…

“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler nelerdi?

Ülkemizde hafızalarda yer edinen birçok projelerin öncüsü olan Turkcell, kadın istihdamını da destekleyen girişimleriyle birçok kadına cesaret veriyor ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunuyor. Özellikle ‘Kardelen Ayşe’ reklamı, Turkcell denince aklıma gelen ilk sosyal girişimlerden. Böyle bir kurumun düzenlediği organizasyona başvurmak ve süreci takip etmek benim için çok heyecanlıydı.

Projenizi de dinlemek isteriz…

Ülkemiz tarımsal alanda birçok üründe dünya lideri ve üretilen ürünlerin yaklaşık %15-20’si henüz tüketici ile buluşmadan maalesef çöpe atılıyor. Proje de sıfır atık hedefinde gıda atıklarından biyoplastik malzeme üretimini kapsıyor. Çöpe atılan bu atıklardan cari açığı azaltacak, ithalatı önleyecek, katma değeri yüksek biyoplastik malzeme ve sıfır atık hedefinde kompost gübre üretimi gerçekleştiriyoruz. Proje ile düşük maliyet-yüksek verim, düşük karbon emisyonu, fonksiyonellik ve sıfır atık konularında rakiplerimizden ayrılıyoruz.

Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı?

Öncelikle, sürecin başından sonuna kadar bizlerle ayrı ayrı ilgilenen Deniz Hazar Hanım’a çok teşekkür etmek isterim. Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu boyunca verilen büyük emek, Turkcell’in de bu projeyi ne kadar ciddiye aldığının bir göstergesi. 

Ek olarak, Turkcell mentorüm Özgür Lostar da iş planının geliştirilmesinden sunum tekniklerine kadar gibi birçok konuda eksiklerimizi tamamlamamızda bizlere yardımcı oldu. Adeta proje ekibimizin bir parçası gibi, proje sahibi gibi bizlerle ilgilendi. Hafta içi – hafta sonu saatlerce, bıkmadan usanmadan toplantılar yaptık. Projemin evrilmesinde çok büyük katkıları olduğu için kendisine minnettarım. Maraton’un her alanında samimi ve profesyonel ekip ile çalıştık.

Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Önümüzdeki 3 ay içerisinde patent başvurumuzu tamamlayıp yıl sonunda da üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Bunun için görüştüğümüz yurt dışından yatırımcı firmalar var. Dilerim en kısa zamanda ülkemize entegre bir tesis kazandırırız.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up