YÖN VEREN LİDERLER

Yapay zeka destekli “Online Biyogaz İzleme Sistemi”

0

Fatma Aouani: “CH+.ai ile biyogaz tesislerini online platformda izleyerek erken uyarı vereceğiz. Böylelikle daha verimli çalışan tesisler elde edilecek ve tesislerdeki verim düşüşleri ile proses arızalarının önüne geçilecek.”

Teknolojide çeşitliliği ve fırsat eşitliğini artırmak amacıyla Turkcell’in başlattığı “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nda Fatma Aouani, CH+.ai projesi ile üçüncülük ödülüne layık görüldü. Enerji sistemleri mühendisi olan ve Cantaş Soğutma Firmasında İhracat Satış Temsilcisi olarak çalışan Aouani, aynı zamanda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde doktora yapıyor. Kendisini teknoloji meraklısı olarak tanımlayan Aouani, boş zamanlarında yazılım ve robotik konularında kendimi geliştirmeye çalıştığını dile getiriyor. 

“Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu” ve CH+.ai’yı konuştuğumuz Aouani’den Maraton serüveninin öncesini ve sonrasını dinledik…

“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?

Proje fikri doktora tezimde çalışmak istediğim konudan gelişti. Birkaç ay önce projenin bir iş fikrine dönüşebileceğini anlayınca iş modelini geliştirmeye başladım. Belli bir yere kadar gelince projeyi hızlandırmak istedim. İnternette araştırırken “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nu buldum. Başvurmak için beni motive eden faktörler; yarışma temalarının projemin konusu ile örtüşmesi ve yarışmayı düzenleyen tarafların Turkcell ve TOBB’un olmasıydı.

Projenizi de dinlemek isteriz…

Projenin ismi “Yapay Zeka Destekli Biyogaz Online İzleme Sistemi”. Biyogaz yenilenebilir bir enerji türüdür. Biyogaz üretimi; tarımsal atık, hayvansal atık niteliğine sahip olan, belediye atığı, atık su çamuru, bitki artıkları, peynir altı suyu gibi çok çeşitliliğe sahip olan gıda endüstrisi atıkları, yeşil atık yahut yiyecek atığı gibi ham maddelerden elde edilir ve doğalgaza benzeyen kullanım alanlara sahip bir gazdır. Biyogaz üretim süreci mikroorganizmalar tarafından yapıldığı için ilerlemenin takibi zahmetli ve karışık bir işlemdir. Sektörde sistemin oturmuş bir izleme sistemi olmadığından ciddi verimsizlik ve uzun arıza süreleri yaşanıyor. CH+.ai projesi hayata geçince bu sorunların çoğunu ortadan kaldıracağımıza inanıyorum.

Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı?

Prototip geliştirme sürecinde en önemli aşamalardan biri, birkaç makine öğrenimi modelini kullanarak belli tahminler yapmaktan oluşmaktadır. Bu aşamayı Turkcell mentorüm Atakan Bey sayesinde çok hızlı ilerlettik ve umut veren sonuçlar elde edebildik.

Bunun yanında Turkcell ekibi, bize patent başvurusu ve etkin sunum teknikleri eğitimlerini verdi. Bu eğitimlerin de projenin gelişmesinde büyük bir katkı sağladı.

Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Proje şu an prototip aşamasında. Bir yıl içinde prototipin bitmiş ve test edilmiş olması planlanıyor. Projenin web uygulaması da hazır durumda. Sanal verilerle makine öğrenimi modelleri de geliştirildi. Şu an prototip geliştirme sürecinin kalan kısmı için veri analizi ve elektronik konularında uzman kişilerden bir ekip kurmaya çalışıyorum. Atık yönetimi ve enerjinin verimli ve yenilenebilir kullanımı alanında sürdürülen CH+.ai ile biyogaz tesislerini online izleyen platform sayesinde erken uyarı veren ve daha verimli çalışan tesisler elde edilecek. Bunun sonucunda tesislerde sık karşılaşılan verim düşüşleri ve proses arızalarının önüne geçilmesini hedefliyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up