YÖN VEREN LİDERLER

Dijitalin gücü ve doğanın enerjisi bir arada

0

Dilek Mutlu: “ChanGeo temelde oyun, genelde ise oyun dinamikleriyle çevre etkinizin ne kadar değerli olduğunu görmenizi sağlayan bir kişisel çevre asistanı.”

2019 yılında Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olan Dilek Mutlu, Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu’nda oyun sektöründeki girişimci kadınları desteklemek üzere teşvik ödülünün sahibi oldu. Bu fikrin hayata geçmesindeki motivasyonunu ise Mutlu şu sözlerle dile getirdi: “Şimdilerde 2 yaşında bir oğlum var ve onun gözünden kendime baktığımda; mesleğim ve okurken kurduğum hayaller daha çok önem kazanıyor. Çocuğuma doğanın güzelliklerini kitaplar, filmler ya da müzelerle değil korunmuş kendi atmosferinde göstermek istiyorum. İşte bu yüzden ChanGeo uygulamasıyla akıllı mobil cihazlara ulaşarak doğayı korumak için neler yapabileceğimizi, bireysel çabalarımızla oluşturduğumuz etkiyi, kişisel karbon ayak izimizi ve organize bir çevresel dönüşümü sağlamayı hedefliyorum.” 

“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?

Projemi geliştirme aşamasında oyunlaştırma, mobil, oyun programlama ve veritabanı gibi birçok konuyu araştırmaya başlamıştım. Geleceği Yazan Kadınlar web sayfasındaki eğitimlerle, bireysel olarak ChanGeo fikrini daha iyi hale getirmeye çalışırken yarışma duyurusunu gördüm. Başvurum ve sonrasında Deniz Hazar Hanım’ın naif iletişimiyle tüm süreç boyunca bilgilendirildim. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’ndan Tuğbahan İlgü Hanım ve Turkcell bünyesinde birçok mentor, projemle detaylı bir şekilde ilgilendi. Geleceği Yazan Kadınlar’a katılma motivasyonum, projemi profesyonellerin desteğiyle geliştirebilmekti. Bilgileriyle motivasyonumu artıran, heyecanıma ortak olan tüm mentorlerime teşekkür ediyorum.

Projenizi de dinlemek isteriz…

Dünya avcumuzun içinde ancak bu mobil dünyada çevreye dair bir uygulama yok. Oyunlarda ve sosyal medyada geçirilen zamanı ChanGeo uygulamasıyla çevreye faydalı hale getirmek istiyorum. ChanGeo temelde oyun, genelde ise oyun dinamikleriyle sizin çevre etkinizin ne kadar değerli olduğunu görmenizi sağlayan bir kişisel çevre asistanı. Çevresel gelişimizi takip ederek sizi daha iyi olmaya teşvik eden, süreçlerinizi detaylı olarak görmenizi sağlayan altyapısıyla sürdürülebilir bir motivasyon sağlıyor. Amacımız; çevre adına yapabileceğimiz tüm faaliyetleri bir tıkla size ulaştırırken, çevresel etkinizi de gözlemleyerek gerçeğe yansıtabileceğiniz önlemleri sunmak…

Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı?

Bir fikri ele alıp uzun uzadıya incelemek, ekibinizle ona değer katmak, mentor desteğiyle tüm aşamalarında proje sahibinin yanında olmak Turkcell’in gücü… Bu aşamalarda yer alan tüm ekibin profesyonelliği ise Turkcell’in çekim gücü… 

Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?

ChanGeo uygulamasının prototipini Turkcell’in teknik mentorlerin destekleriyle oluşturmuştum. Prototip tek bir akış üzerine ilerliyordu. Bu akışı çeşitlendirerek oyunlaştırma mekaniğini geliştirme aşamasına geçtim. Oyunlaştırma, veri analizi ve bu verilerden bir çıktı elde edebilmek benim yeni yeni öğrendiğim aşamalar. Bu aşamaları bireysel olarak sürdürüp yatırım aldığımda, bir ekiple projemi hayata geçirmeyi istiyorum. Avrupa Birliği proje fonlarını araştırıyorum. TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim Programı BİGG’e de başvuruda bulundum. Farklı platformlardan girişimcilik eğitimleri alıyor, projemin yatırımcıların ilgisini çekebilecek yönlerini geliştiriyorum.

Oyun sektöründeki girişimci kadınları desteklemek üzere teşvik ödülünün sahibi olduğum Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu benim için güzel bir başlangıçtı, emeği geçenlere tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up