YÖN VEREN LİDERLER

Atılan adımları iyiliğe dönüştürüyoruz

0

Yaptıkları tüm çalışmaları sosyal sorumluluk olarak ifade eden Help Steps Kurucusu ve CEO’su Gözde Venedik, “Şu ana kadar bağışlanan toplam adım miktarı yaklaşık 200 milyar HS oldu. 200 milyar adım, yaklaşık 10 bin dünya turuna denk geliyor.” dedi.

Help Steps, bir iyilik ve sağlık uygulaması. İnsanları sağlıklı yaşama yönlendirirken bireysel yararlanıcılar ya da STK’lar üzerinden kullanıcılara iyilik yapma fırsatı da sunuyor. Bu özelliğiyle dünyada benzersiz olan uygulamada şu ana kadar 200 milyar adım atıldı. Yaklaşık 10 bin dünya turuna denk gelen bu rakamın karşılığında, STK’lara yapılan nakdi yardıma ek olarak, 18 bireysel yararlanıcı da akülü tekerlekli sandalye, engelli puseti, manuel tekerlekli sandalye, engelli oturma koltuğuna erişebildi. Sokak hayvanlarına yönelik faaliyet gösteren STK’lara yaklaşık 8 ton mama gönderildi ve yine ilgili STK’lara bağışlanan adımlar, şu ana kadar yaklaşık 7.500 fidana dönüştü. 

“Bu girişime öncelik vermem ve hızlıca hayata geçirmek istememdeki en büyük sebep sosyal sorumluluk kısmı.” diyen Gözde Venedik ile hem sağlık ve iyilik hem de girişimcilik üzerine konuştuk…

 

Kendinizden ve Help Steps’in hikayesinden bahseder misiniz?
1984 Ankara doğumluyum. Doğduğumdan beri de Ankara’da yaşıyorum. Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’ni bitirdikten sonra hızlıca sektöre atıldım ve yaklaşık 14 sene enerji sektöründe çalıştım. Bu süre içinde TÜBİTAK projeli Sismoloji yüksek lisansımı tamamladım. Evli ve 2 çocuk annesiyim.

Sektörüme bir süre ara verip kendime bambaşka bir kariyer planı çizmeye karar verdim ve Help Step projesini kurdum. Kendi işimi yapma hayalim hep vardı. Fikirlerim de. Hala hayata geçirmek istediğim birçok hayalim var. Help Steps fikri aslında Ağustos 2019’da eşimin fikri üzerine doğdu. Kurgu aşamasından önce, globaldeki adımsayar uygulamalarını araştırdık. Sonrasında IT ekibini kurduk ve detaylı iş planlarını çıkardık. ‘Adım at, para kazan ve harca’ kurgusuna bağış yapmayı eklediğimizde adımlarla bağış yapılabilen Help Steps kurgusu tamamlanmış oldu.

Bu girişime öncelik vermem ve hızlıca hayata geçirmek istememdeki en büyük sebep sosyal sorumluluk kısmı. Bu motivasyonla yol haritamızı değiştirdik belki de. Bir sağlık uygulaması yapmayı planlıyorduk. Ancak buna daha fazla anlam katacak ve sosyal sorumluluk kısmı da ekleyecek bir bağış özelliği ekledik. Bu haliyle Help Steps’in dünyada benzer bir örneği bulunmuyor.

Help Steps kullanıcıları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Help Steps kurulduğundan bu yana ilgi artarak devam ediyor. 1,6 milyon kullanıcıya ulaştık. Türkiye’de kullanıcılarımızın günlük ortalama adım ve bağış sayısı 8-10 bin civarında. 

Help Steps bir iyilik ve sağlık uygulaması. Sağlıklı yaşama yönlendirirken kullanıcılara iyilik yapma fırsatı da sunuyor. Bu özelliğiyle dünyada başka bir örneği bulunmuyor. Help Steps’te kullanıcıların yüzde 59’a yakını kadın, yüzde 41’ini ise erkekler oluşturuyor. Sporcular, çalışanlar, taraftar ve öğrencilerin çoğunluğa sahip olduğu kullanıcıların yaş aralığı ise 24-35 arasında.

Platformunuzda hangi STK’lar bulunuyor?
Toplumu sağlıklı yaşama teşvik ederken ihtiyaç sahiplerine de ulaşmayı istedik. Bu hedefimizde başarılı da olduk. İlk olarak iki sivil toplum kuruluşu ve bir bireysel yararlanıcı (Tuğba Özer) ile açıldı sistem. Kansersiz Yaşam Derneği ve Ahbap, sisteme eklenen ilk iki STK oldu. Bu süreden sonra hızla büyüyen uygulamada şimdi Kızılay, TEMA Vakfı, UNICEF, TEGV, Türk Eğitim Vakfı, UCİM, SMA-DER, HAÇİKO’nun da aralarında bulunduğu 32 STK; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Darüşşafaka SK olmak üzere 5 spor kulübü ve bireysel yararlanıcılar bulunuyor.

Yurt dışına açılmayı planlıyor musunuz?
Help Steps 197 ülkede çoğunluğu Türkiye kökenli kullanıcılar tarafından kullanılıyor. Şimdiye kadar öz kaynaklarımızla büyüdük. Yatırım görüşmeleri yapıyoruz ve teklifler geliyor. Yerli ve yabancı yatırım fonlarıyla görüşüyoruz. Yatırımdan sonra ilk hedefimiz 50 milyon kullanıcı, 2025 yılına kadar da 150 milyon kullanıcı hedefliyoruz. En az 20 binden fazla STK, spor kulübü ve sivil gruplar (koşu ve amatör spor grupları) sistemin içinde bulunacak. İyilik alanında ‘unicorn’ olmak istiyoruz. 

Help Steps nasıl kullanılıyor?
Help Steps bir iyilik ve sağlık uygulaması. Bu uygulamayı indiren kullanıcılar cep telefonları cebindeyken tüm gün her zamanki gibi yürüyor, bisiklete biniyor veya koşuyor. Bu adımlar aynı zamanda bir adımsayar olan Help Steps uygulamasında birikiyor. Ardından akşam saat 00:00 olmadan kullanıcılar uygulamaya girip ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor ya da ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya sivil toplum kuruluşlarına bu uygulama üzerinden bağışlıyor. 

1 adımın bile önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm adımlar birleşince birlikten kuvvet doğuyor ve hayat kurtarıyor. Üstelik bunu yaparken daha çok yürüyen, sağlıklı bir toplumun temelini hep birlikte atıyoruz. Hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelecek bir projenin parçası olmak isteyenleri bu uygulamayı kullanmaya davet ediyoruz.

Help Steps olarak şimdiye kadar ihtiyaç sahiplerine verdiğiniz destek nedir?
Help Steps olarak yaptığımız çalışmaların tümünü sosyal sorumluluk olarak ifade edebiliriz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyüyerek fayda sağlamaya devam etmek istiyoruz. 

Şu ana kadar bireysel yararlanıcılar ve STK’lar için gönderilen toplam adım miktarı yaklaşık 200 milyar HS oldu. 200 milyar adım yaklaşık 10 bin dünya turuna denk geliyor. 200 milyar adım karşılığı STK’lara yapılan nakdi yardımın yanı sıra, şu ana kadar hedefi tamamlanan (akülü tekerlekli sandalye, engelli puseti, manuel tekerlekli sandalye, engelli oturma koltuğu) bireysel yararlanıcı sayısı 18 oldu. Sokak hayvanları için faaliyet gösteren STK’lara yapılan adım bağışlarıyla da yaklaşık 8 ton mama gönderimi yapıldı. Ayrıca uygulama ile ilgili STK’lara bağışlanan adımlar şu ana kadar yaklaşık 7.500 fidana dönüştü.

Peki Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de son dönemde yatırım alan şirketleri gururla takip ediyoruz. Gelecek vadeden pek çok start-up var ve yakın zamanda bu güzel haberlerin devam etmesini de bekliyoruz. Türkiye’de girişimcilik ekosistemi büyük potansiyel taşıyor ve potansiyelini gerçeğe dönüştürüyor. Türkiye halen gelişmekte olan, genç, dinamik ve inovasyona açık bir ülke. Teknolojiye yönelik ilgi ve genç nüfus birleştiğinde yeni girişimler için iyi bir iklim ortaya çıkıyor diyebiliriz.

Bu yolculukta sizi motive eden unsurlar, dönüm noktaları neler oldu? Girişimci adaylarına ne tür tavsiyeler vermek istersiniz?
En güzel anlarım, bu girişim sayesinde tanıştığım yeni insanların verdiği güzel tepkiler sırasında yaşadığım o gurur ve iyi hissetme hali sanırım. Tabi ki bir de bağış yerine ulaştığında ailelerimizden gelen güzel video mesajları bir anda tüm yorgunluğu ve kaygılarınızı alıp götürüyor.

Sektöre girdiğimden beri çok sayıda kadın girişimciyle çalışma fırsatım oldu. Bu sebeple sayımızın görünenden fazla olduğunu düşünüyorum. Başarı hikayelerimizin de öyle. Teknoloji cinsiyetten bağımsız bir kavram kesinlikle. Hayatın her alanında, aynı anda onlarca şeyi yönetmek zorunda olan bir kadınsanız teknolojiyi aktif kullanmanız ve buna kafa yormanız kaçınılmaz. Sanırım bundan sebep, eksikleri ve sorunları da daha hızlı görüp pratikleştirmek için çözüm üretmek istiyoruz. 

Girişimin yaşı ve zamanı olmadığını düşünüyorum. İnandığın işe başlamanın zamanı yok. Girişimci adaylarına tavsiyem; “geç kaldım” cümlesini asla kurmayın. Şartların olgunlaşmasını beklemeyin çünkü öyle bir an yok! Bir de yol arkadaşlarınızı iyi seçin. Benim en büyük şansım hep buydu. İçinde bir yerlerde bu acaba ile yaşayanlara önerim; hayallerinizin garantici koşullarınızda size gelmesini beklemeyin. Sonunda pişman olma ihtimalinize rağmen denemeye değer…

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up