YÖN VEREN LİDERLER

Girişimciliğin en güzel yanı sürekli devam ediyor olmak!

0

O Bir Usta Kurucusu Raşit Emir Süer: “Parametreleri olan ve üyelik sistemine dayalı bir iş modeli ile oyunu baştan yazıyoruz.”

Maltepe Üniversitesi Turizm Otelcilik bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar turizm, gıda ve enerji sektörlerinde yatırımlarına devam eden Raşit Emir Süer, 2016 yılında kurucusu olduğu Paket Taxi ile başladığı hikayesinde büyük bir ivme yakaladı. Migros ortaklığı ile sektörün lider firması haline gelen şirket, Türkiye’de 70’ten fazla şehirde 6.000’den fazla çalışanıyla hizmet veriyor. 2022 yılında Paket Taxi’nin devir süreci ile birlikte yeni girişimleri O Bir Usta’nın hazırlıklarını da sürdüren Süer birçok forum, panel ve etkinlikte kendi anlatımlarıyla gençlerle de bir araya geliyor.

“Binlerce insanı hayallerime ortak etmeyi başardım.” sözleriyle sohbetimize başladığımız Raşit Emir Süer ile girişimcilik üzerine konuştuk…

Girişimciliğe nasıl başladınız? Bu yolda karşılaştığınız zorluklar/başarılar, deneyimleriniz neler oldu?
Girişimciliğe başladığım tarihi hatırlamıyorum çünkü kendimi bildim bileli yaptığım her işi girişimci düşünce yapısıyla yürüttüm. Girişimci bir ruha sahipseniz hayatı başka bir bakış açısıyla değerlendirme şansınız yok zaten… Tutkunuz, inancınız, motivasyonunuz yetersizse birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz ancak tüm kayıplardan ve kazanımlardan ziyade, girişimci ruhunuz sizi sonuçtan bağımsız besliyor. Bu sayede her durumda ayakta kalabiliyorsunuz. Dolayısıyla deneyimlerimden kalan en büyük edinimim; peşinden koşulacak işin gerçekten tutkuyla bağlı olduğun iş olmasıdır.

Yeni bir girişimin arifesindeyiz: O Bir Usta. Nasıl ortaya çıktı bu fikir? O Bir Usta ile hangi ihtiyaçlara nasıl çözüm sunmayı hedefliyorsunuz?
Bugüne kadar ev ve iş yerlerimizdeki kişisel deneyimlerimizden yola çıkarak, ustalık gerektiren süreçlerde işçiliğin kalitesini ölçekleyemediğimiz, iş yapış sürelerini takip edemediğimiz, ne kadar ödeyeceğimizi bilmediğimiz, pazarlık etmeye çekindiğimiz, hem biz müşteriler hem de kıymetli ustalarımız dahilinde tamamen kişilerin kontrolünde ilerleyen bir sistem vardı. Bu da müşteri açısından kandırılmaya oldukça müsait, usta açısından ise oldukça yorucu ve yanlış anlaşılmaya sebep olan bir ortam yaratıyordu.

Biz, ‘O Bir Usta’ ile parametreleri olan, arkasında kurumsal bir yapı bulunan, standartları belirlenmiş, üyelik sistemine dayanan bir iş modeli ile oyunu baştan yazıyoruz. Biliyorsunuz ustayı bulmak zorken, bulduğunuz ustaya bir daha ulaşmak ve onunla anlaşmak daha zor. Bu sorunu da O Bir Usta ile çözüyoruz. Pazarlığa gerek kalmaksızın her şeyin açıkça anlaşıldığı, dünyada benzeri olmayan bir üyelik sistemi ile yaptığı işin arkasında duran bir marka inşa ediyoruz.

Girişimlerinizde yeni nesil teknolojilere ne ölçüde yer veriyorsunuz? O Bir Usta’nın nasıl bir teknoloji altyapısı olacak?
O Bir Usta, mükemmel müşteri deneyimi sunan bir teknoloji şirketi olacak. Önceliğimiz; tamamen kullanıcı deneyimi ve özellikle son yıllarda çok önemli bir konu haline gelen kullanıcı güvenliği ve gizliliğini tutmak olacak.

O Bir Usta olarak, geliştirdiğimiz ürüne yalnızca bir yazılım olarak değil, insanların hayatına dokunarak fark yaratabileceğimiz ve onların kriz zamanlarında problemlerine çözüm bulacağımız bir mühendislik işi olarak yaklaşıyoruz. Bu sebeplerle tüm teknolojik süreçlerimizin ilk günden itibaren en iyi mühendislik pratikleriyle ve titizlikle, kullanıcı deneyimi odaklı olması önceliğimiz olacak.

Multidisipliner çalışma düzenimizle UX, DevOps, yazılım, veri bilimi, tasarım, ürün geliştirme; kalite kontrol ekiplerimizle rota optimizasyonu; derin öğrenme ve makine öğrenimiyle duygu analizi, görüntü işleme ve gömülü yazılım gibi konularda, hem partnerimizin hem son kullanıcıların deneyimlerini iyileştirecek ve hayatlarını kolaylaştıracak çözümler geliştiriyoruz. Bununla da yetinmeyip henüz çok yeni bir dünya olan Metaverse’de marka varlığı; blockchain’in envanter yönetimi ve arıza kayıtlarını saklamada kullanılması; ustalarımıza kendi coin birimimizle bahşiş bırakma; XR (Mixed Reality) ile ustalarımızın eğitimi ve sorunu yerinde tespitinin kolaylaştırılması; makine öğrenimiyle kullanıcı yorumlarının analizi ve ödemelerde dolandırıcılık önleme gibi konulara şimdiden yatırım yaparak, hizmet sektöründe Türkiye’nin en iyi teknoloji ürününü çıkarmayı hedefliyoruz.

Girişimci adaylarına vereceğiniz tavsiyeler neler olurdu?
Gençlerle aramdaki ilişkiyi yakından takip edenler bilir ki ben onlara bir şey öğretmeye değil, onlardan bir şeyler öğrenmeye gidiyorum. Türk genci kendi tutkusunu keşfedebildiği zaman benden kat be kat fazlasını başarabilecek zekaya ve yeteneğe sahip. Girişimci adaylarına naçizane tavsiyem; tutkularını keşfetme konusunda kararlı, inatçı ve en önemlisi kendilerine inanarak cesur olmalarıdır.

Bir girişimci olarak, ileride yeni fikirlerle ekosisteme katkı sağlamaya devam edecek misiniz?
Girişimciliğin en güzel yanı bu zaten… Sürekli devam ediyor olmak. Bizim için bir fikir hayata geçip olgunlaştığı andan itibaren yeni problemlere çözüm üretme hissi başlar. Yeni meydan okumalar, ruhumuzu diri tutar. Dolayısıyla ‘O Bir Usta’ ile önümüzde uzun ve meşakkatli bir süreç olsa da yepyeni fikirler ve girişimler hayatım boyunca bana eşlik edecek.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up