YÖN VEREN LİDERLER

49 ülkede 12 bin tekne ile hizmet veriyoruz

0

viravira.co CEO’su Baran Yıldırım: “viravira.co pazaryerini, tekne rezervasyon deneyimini deniz tutkunları için daha kolay, şeffaf ve güvenli hale getirmek için kurduk.”

1983 yılında İstanbul’da doğan Baran Yıldırım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İstatistik ve Ekonomi üzerine eğitim aldı. Lisans eğitimi sonrasında ise Londra Ekonomi Okulu’nda matematiksel finans alanında yüksek lisans yaptı. Yaklaşık 10 yıl kadar Türkiye’nin önemli yönetim danışmanlığı şirketlerinde ve yatırım bankalarında çalışan Yıldırım, sonrasında fintech sektörüne geçiş yaptı. Bulunduğu şirketler grubunda pazarlama, strateji, iş geliştirme ve iştiraklerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı ve mevcut pozisyonuna devam ederken 8 farklı şirketin de yönetim kurulunda yer aldı. Sonrasında ödeme kuruluşları ve elektronik para şirketlerine ilişkin mevzuatın da çıkmasıyla, grup olarak bu şirketleri bir platform altında toplamaya karar verdiler. Bu platformun CEO’luk görevini üstlenen Baran Yıldırım, “Bu, profesyonel hayatımdaki son işim oldu. Akabinde tüm görevlerimden ayrılarak viravira.co projesini diğer kurucu ortağımız Emre Küçüközkan’la birlikte hayata geçirdik.” ifadeleriyle sözlerine devam ederek viravira.co’yu ve girişimcilik deneyimini İŞTE Teknoloji okurları için anlattı:

“Tekne kiralama sektörünü teknolojinin gücüyle dönüştürmeyi amaçladık”

“viravira.co olarak, tekne kiralamak isteyenler ile tekne sahiplerini bir araya getiriyoruz. viravira.co’yu 2017 yılında tekne rezervasyon deneyimini deniz tutkunları için daha kolay, daha şeffaf ve daha güvenli hale getirmek amacıyla kurduk. viravira. Şu anda 49 ülke ve 1.040 farklı lokasyonda 12 bin tekne ile hizmet veriyoruz.

viravira.co projesinin doğuşu yatırım bankacılığı alanında çalıştığımız yıllara dayanıyor. Kurucu ortağımız Emre Küçüközkan’la start-up’ların dönüştürmeye henüz başlamadıkları bakir alanlar ile varlık alanında yoğun olmayan iş modellerine odaklanmaya karar vermiştik. Tekne kiralama sektörünün geleneksel yapısının ve atıl kapasitesinin güzel fırsatlar sunduğunu düşündük. Yurt içi ve yurt dışında yaptığımız detaylı araştırmalar sonucu, tekne kiralama sektöründe yaşanan problemleri çözmek ve bu geleneksel alanı teknolojinin de gücünü kullanarak dönüştürmek için bir pazaryeri olan viravira.co’yu 2016’da kurmaya karar verdik.”

IT altyapınızda hangi teknolojileri kullanıyorsunuz? Yararlandığınız teknolojiler süreç, hizmet ve çözümlerinizde nasıl kullanılıyor?
viravira.co oldukça akıllı bir şirket. Gerçek zamanlı olarak kullanıcı hareketlerini ve KPI’larımızı izliyoruz. Makine öğrenmesi bazlı uygulamalarla da kullanıcıların satın alma ihtimallerini hesaplayıp buna göre aksiyonlar alıyoruz ve reklam stratejilerimizi buna göre yönlendiriyoruz.

Platformumuz servis mimarisi ile tasarlandı, dolayısıyla birbiriyle API üzerinden konuşan modüllerden oluşuyor. Bu yapı bize yeni geliştirmelerde ve kullandığımız yazılım dillerinin seçiminde esneklik sağlıyor. Yakın zamanda artan kullanıcı trafiğini karşılayabilmek ve platformumuzu hızlandırmak için elastik arama teknolojisine geçiş yaptık. 2022 yılında görsel teknolojilerinde de önemli yenilikleri hayata geçirdik. Bizim geliştirdiklerimiz ile kullandığımız 3. taraf uygulamaların tamamı bulut tabanlı.

Bu yolculukta dönüm noktası diyebileceğiniz anlar nelerdi
viravira.co’nun sektöre getirdiği birçok yenilik ve başarı var. 49 ülkede 12 bin kiralık tekne ile hizmet veriyoruz. Bu süreçte uzman ve yetkin kişilerle çalışmamız, teknolojik altyapımızı devamlı suretle geliştirmemiz ve müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarını doğru anlayıp onlara uygun hizmetler sunmamız başarımızı etkileyen sebeplerden birkaçı sadece. Koronavirüs salgını ile viravira.co’nun yıllık ziyaretçi sayısı 2 milyonu geçti. Dönüm noktalarında biri olarak bunu söyleyebilirim. Günden güne yukarıya doğru giden başarı ivmemiz pandemi sürecinde daha da hız kazandı. Buna ek olarak, kullanıcı hareketlerini anlık olarak izleyebilmek bize önemli içgörüler sağladı ve bu sayede dönüşüm oranımızı 7 kat kadar artırmayı başardık. Bu yine bizim için önemli bir dönüm noktasıydı. Türkiye’nin önde gelen kurumlarıyla yaptığımız iş birlikleri de bizim için çok değerliydi. Online’da ortalama sepet tutarının en yüksek olduğu alanın; grup halinde bir tatil olması nedeniyle yat turizmi diyebilirim. Türkiye’nin en değerli markalarının bize güvenmesi ve bizi müşterilerine ve çalışanlarına tanıtması hem tüketiciler nezdinde güven sağlamamızı hem de geniş kitlelere ulaşmamızı sağladı.

Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak, girişimci adaylarına ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Girişimci ruhlu olan kişileri başarıya ulaştıracak birkaç önemli nokta var. İyi ve güvenilir bir ekip kurmak bir işe başlamanın en önemli noktası. Küresel alanda benzer iş örneklerini incelemeleri, network ağlarını genişletmeleri, ulaşılabilir hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmaya çalışmak diğer önemli noktalar. Bu maddeleri dikkate alarak yeni bir işte veya mevcut olan işinizde daha iyi olmanız mümkün.

viravira.co ile neleri başarmayı hedefliyorsunuz? Yakın zamanda devreye alacağınız Yeni hizmetleriniz olacak mı?
viravira.co olarak amacımız deniz deneyimleri pazarında öncelikle Doğu Avrupa’da, sonrasında ise global ölçekte lider oyuncu olmak. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl viravira.co’yu baştan yaratıyoruz dersek durumu abartmış olmayız. Öncelikle çok büyük bir yenilik yapıyoruz ve misafirlerimize gerçek zamanlı fiyat ve müsaitlik bilgisi ile anlık rezervasyon yapabilme imkanı sunacağız. Buna ek olarak, viravira.co tekne kiralama pazaryerinden denizlerin üzerindeki tüm deneyimlerin listelendiği bir platforma dönüşüyor ve bunun ilk adımlarını yine 2023 yılı içerisinde atacağız.

Bir diğer önemli konu ise B2B satış kanalımızın açılıyor olması. Uzun yıllardır Türkiye’nin önde gelen tur operatörleri bizden ürünümüzü talep ediyordu ancak çalışan bir model geliştirememiştik. 2023 yılı itibarıyla ürünümüzü diğer sektör paydaşlarımıza da sunacağız ve viravira.co bir global dağıtım sistemine, yani GDS’e dönüşecek.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up