YÖN VEREN LİDERLER

PulpoAR, dünyadaki en önemli 5 oyuncudan biri!

0

PulpoAR Kurucu Ortağı ve CEO’su Onur Candan: “Sanal tester/sanal makyaj teknolojisini geliştirerek, firmaların e-ticaret sitelerine ve mağazalarına teknolojimizi entegre ettik. Türkiye kozmetik pazarının %70’iyle çalıştık ve dünyadaki en önemli 5 oyuncudan biriyiz.”

Kuleli Askeri Lisesi mezuniyetinin ardından üç yıl Kara Harp Okulu eğitimi aldıktan sonra buradan ayrılan Onur Candan, Yeditepe Üniversitesi’nde Sistem Mühendisliği ve İşletme eğitimi aldı. “İş hayatına girişimci olarak başlayanlardanım.” diyen Candan, PulpoAR’dan önce, zamanında kendi alanında başarılı bir girişim olan Visionteractive’in de kurucusuydu.

PulpoAR’ın hikayesini anlatarak sözlerine başlayan Onur Candan ile sanal gerçeklik ve girişimcilik üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…

“Türkiye kozmetik pazarının %70’iyle çalışıyoruz”

“2015 yılında Visionteractive’de artırılmış gerçeklik ile entegre fotoğraf kabini geliştirmiştik. Bu kiosk’un karşısına geçtiğinizde, Instagram filtreleri gibi yüzünüzde eğlenceli içerikler görüyor, ardından fotoğrafınızın çıktısını alabiliyordunuz. “Neden aynısını makyaj için de uygulamayalım?” sorusundan yola çıkarak bu fikri geliştirdik ancak o zaman başarılı olamamıştık. 2019 yılında pandemiden önce tekrardan trendlerin artık daha da artırılmış gerçeklik teknolojilerine hazır olduğunu gözlemleyerek, pandemi öncesinde PulpoAR isimli girişimi 3 kurucu ortağımla beraber kurduk. 

Sanal tester/sanal makyaj teknolojisini geliştirerek, firmaların e-ticaret sitelerine ve mağazalarına teknolojimizi entegre ettik. Özellikle pandemi döneminde hijyen kaygılarının çok artması, satın almadan önce tüketiciye bir fikir vermesi açısından oldukça önemliydi ve bu ihtiyacı çözdük. Sanal makyaj, sanal oje, sanal nail art ve yapay zeka ile cilt analizi gibi ürünlerimizi sektörün kullanımına sunduk. 20’nin üzerinde ülkede birçok firmaya hizmet verdik. Türkiye kozmetik pazarının %70’iyle çalıştık ve bu sayı artarak devam ediyor. Dünyadaki en önemli 5 oyuncudan biriyiz. 2,5 yıllık serüvenimiz sonucunda Amerika merkezli halka açık Glimpse Group tarafından 8 ay önce satın alındık. Pulpo olarak, faaliyetlerimizi ve büyümemizi Glimpse çatısı altında sürdürüyoruz.” 

PulpoAR’ın kendi IT yapısında ve sunduğu çözümlerde hangi teknolojiler yapı taşı olarak görev görüyor?
Görüntü işleme ve makine öğrenimi, teknolojimizin temellerini oluşturuyor. Derin teknoloji dediğimiz bir alandayız. TÜBİTAK tarafından iki Ar-Ge ürünümüz de destek aldı. Teknolojimizi geliştirirken akademik çıktılardan çokça yararlandık. Şu an aynı teknolojileri kullanarak ‘mutfakta’ bekleyen 10’dan fazla ürünümüzü piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Bu alanda ülkemizin önemli girişimlerinden biriyiz. 

Sanal ürün deneme ile müşteri deneyiminde neler değişti? Özellikle metaverse evreninin konuşulduğu bugünlerde, gelecekte müşteri deneyimi sizce nasıl evrilecek?
Kozmetik markalarının cirolarının yaklaşık %3 testerlara ayrılmaktadır. Bu hem maliyetsel bir dezavantaj hem de atık oluşturarak çevreye de negatif anlamda bir etkisi oluyor. Sanal deneme teknolojimiz, sürdürülebilirliğe de katkı sağlayarak tester kullanım oranlarını da azaltıyor. Müşteri deneyiminin, geçen üç senede değişimine de ön ayak olduğumuza inanıyoruz. Müşterilen sıklıkla alışveriş yaptıkları platformlarda yer alarak, müşteri deneyimine oldukça önemli katkılar sağladık. Hem markaların satış verimliliği hem de tüketicinin alım verimliliğine pozitif bir etkimiz oldu. 

Tüketiciler sanal platformlarda vakit geçirdikçe, aslında bu sektörde yer alan firmaların da meta evrenlerinde/sanal platformlarda daha aktif olması kaçınılmaz bir durum. Gelecekte, sektörümüzde firmaların sadece sanal makyaj ürünleri satabileceklerini düşünüyoruz. Bununla ilgili Amerika’da bir firma ile önemli bir iş birliğimizi yakında açıklayacağız. Sanaldaki trendler, markaların gerçek dünyadaki üretimlerini de şekillendirecek. 

Bir girişimci olarak, bu yolculukta ne tür deneyimleriniz, dönüm noktalarınız oldu?
Bu yolculuk aslında devam ediyor. Exit’imizin ardından hem başka girişimcilere yardımcı oluyoruz hem de Pulpo’yu büyütme misyonumuza devam ediyoruz. 

Hayalim, hiçbir zaman girişimin kendisi olmadı. Önemli hayallerimden biri, Amerika’daki bazı girişimlerde olduğu gibi, Pulpo ruhunun bütün ekosistemde yayılarak devam etmesiydi. Birlikte yolculuğa çıktığımız her bireyin kendi girişimlerini kurmaları ya da destek olduğumuz girişimlerin büyümesine katkı sağladığımızı görebilmek benim için en mutluluk verici şeylerden biri. 

Girişimcilikte kazanılan deneyimler sadece iş hayatına değil sosyal hayatımıza da etki ediyor. Dürüstlük ve açıklık her zaman en önemli prensiplerimden biri oldu. Ailemin ve askeri okuldaki eğitimimin temeli de bu prensibe dayandı her zaman. Bu prensipler olmadığı sürece, istediğiniz kadar kelime ve deneyim söyleyin hiçbir anlamı yok. Robert Bosh’un bir sözü var: “Güven kaybetmektense para kaybetmeyi yeğlerim.” Güven kazanmak, o güveni sürdürülebilir kılmak ve insan biriktirmek edindiğim diğer önemli bir deneyim. O zaman düştüğünüzde elinizden tutacak birileri her zaman oluyor. 

Kendimden daha iyi insanlarla çalıştım her zaman; benden daha farklı, daha farklı bakış açıları olan… Çok iyi bir takımınız varsa, iyi bir kadro hareketiyle başarılı olabilirsiniz. Paylaşmak sizi büyütür. İnsanlara hak ettiklerini vermekten korkmamalıyız. 

Hesaplı risk almak, para yerine değer yaratmaya odaklanmak, sabırlı olmak, kısıtlı kaynaklar ile sonuç yaratabilmeyi öğrenmek, psikolojiyi her zaman güçlü tutabilmek, iş dışı kaynaklardan beslenmek (aile, arkadaşlar, spor, hobiler vb.) gibi unsurlar da diğer önemli maddeler. Son olarak, disiplin de elbette bu işin temeli. Sıkı bir disiplin, girişim için olmazsa olmaz. Sporun ve askeri okul yaşamımın girişim hayatımda çok faydalı olduğunu gördüm. 

Gelecek dönemde gündeminizde hangi konular yer alacak? Hem PulpoAR olarak hem de sektör oyuncusu olarak endüstrinin geleceğini nasıl değerlendirirsiniz?
PulpoAR’ın Glimpse gibi güçlü bir grup bünyesine geçmesiyle birlikte büyümesi hızlandı. Bu sayede PulpoAR, alanında en büyük üç oyuncudan biri olarak yerini sağlamlaştıracaktır. 

Kişisel olarak, Pulpo’yu yolculuğumun bir parçası olarak görüyorum, daha büyüklerini kurabilmek için edindiğim bilgi ve maddi manevi kaynakların da desteğiyle yolculuğuma devam edeceğim. Pulpo ile birlikte, güzellik teknolojileri konusunda uzmanlaştığımı ve sektördeki açıkları, ihtiyaçları iyi tespit edebildiğimi gördüm. Bu deneyimlerimi ve bağlantılarımı kullanarak, yakında bu sektörde birkaç girişime daha yatırımlarımı açıklayacağım. 

Biyoteknoloji ve sağlık teknolojileri konusuna da ilgim mevcut. Bu alanda önemli bilgi birikimine sahip bir kadro kurabildiğim takdirde, gelecekte de bu alanda oyunun kuralını değiştiren girişim/girişimler kurmak istiyorum.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up