YÖN VEREN LİDERLER

Girişimcilik kadınların doğasında var!

0

Mivento Bilişim Kurucu Ortağı Pınar Kart Acar: “Kadınlar olarak, organizasyon yeteneğimizin çok gelişmiş olması ve birden fazla şeyi aynı anda yönetebilmemiz, bizi ideal girişimciler yapıyor.”

Lise eğitimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde, üniversite eğitimini ise Bilkent İşletme Fakültesi’nde tamamlayan Pınar Kart Acar, 1999’da San Francisco Üniversitesi MBA programından çift anadal yaparak mezun oldu. Profesyonel iş hayatına, yaklaşık 24 yıl önce Philips Electronics Silicon Valley Center’da “speech recognition” girişiminde Pazarlama Müdürü olarak başladı. Daha sonra sırasıyla Technology Solutions Corp’da Pazarlama Müdürü ve Turkcell bünyesindeki Shubuo’da Segment Yöneticisi olarak görev yaptı. 2009 yılında ise eşiyle birlikte, Türkiye’de ilk dijital hediye çeki kurgusunu geliştiren Mivento Bilişim şirketini kurdu. 

Hediyemo’nun sunduğu çözüm ve hizmetler ile Hediyemo’yu rakiplerinden ayıran noktalar neler?

İnternet ve mobil servisler alanındaki bilgi ve tecrübemizi kullanacağımız iş fikirleri üstünde çalışırken, sevdiklerimizden uzakta olduğumuz dönemde hediye göndermenin ne kadar zor olduğunu anımsadık ve ne kadar çok arkadaşımızın sadece cep telefonu numarasını bildiğimizi fark edince, hediyeleri cep telefonu numarasına dijital şekilde gönderme servisi Hediyemo’yu geliştirdik. Başlangıçta, bireylerin birbirine hediye gönderdiği, kahve veya yemek ısmarlayabildiği servisimizi daha sonra pazarda gördüğümüz ihtiyacı karşılayacak şekilde iş modelinde değişiklik yaparak kurumların çalışan ve satış kanalları teşvik ve ödüllendirmesi için kullanacakları bir servis platformuna dönüştürdük. 

Mivento olarak, Hediyemo dijital hediye çeki kurgusunun yanında kurumlara uçtan uca, bütünleşik bir teşvik ve ödüllendirme çözümü de sunmaya başladık. Kurumlardan gelen talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda, satış performansı takip ve yönetimi için “portal”lar geliştirdik. Portallarda satış verisi üzerinden analizler, puan hesaplamaları, satış raporları, puanlar, kampanyalar, liderlik tablosu, eğitimler, Hediyemo vb. modüller yer alıyor. Portallerde sunulan modüller esnek ve kurumların tercihlerine göre adapte ediliyor. 

Mivento’yu pazardaki benzer çözümlerden farklılaştıran yenilikçi ve avantaj sunan noktalarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Tüm modülleriyle birlikte uçtan uca dijital şekilde çalışan bir çözüm olması.
  • Hediyemo ödüllendirme modülünün yenilikçi dijital hediye çeki kurgusu ile kullanıcılara kolaylık/hız (SMS ile anında ulaşması), kurumlara ise maliyet avantajı (kargo olmaması, kaybolma/çalınma vb. sorunların yaşanması) ve operasyonel rahatlık sunması bir başka fayda sağladığımız nokta. Yenilikçi dijital kurgusu sayesinde sunduğu avantajlar nedeniyle Hediyemo, özellikle pandemi döneminde yoğun bir şekilde tercih edildi.
  • Esnek yapısı (modüller, modüllerin çalışma kurgusu, yönetim/raporlama sistemleri, vb.) sayesinde kurum bazlı özelleştirilebilmesi.

Bu çözüm ve hizmetlerin temelinde hangi teknolojiler nasıl kullanılıyor?

E-ticaret ve mobil teknolojileri entegre ederek geliştirdiğimiz ödüllü “Hediyemo” mobil hediye çeki uygulaması (hediyemo.com), Türkiye ve Avrupa’da ilk, dünyada ise öncülerden. Geliştirdiğimiz kurguda hediye çekleri kullanıcının cep telefonuna SMS içerisinde dijital kod olarak anında ulaşıyor.  Kullanıcılar bu dijital kodu ister mağazalarda isterse online alışverişte rahatça kullanıyor. Bu sayede kullanıcılar, hediye çeklerinin plastik kart veya kağıt şeklinde kargoyla ulaşmasını beklemek zorunda kalmıyor, kargoda yaşanabilecek kaybolma gibi sorunları, kargo maliyetleri ve diğer operasyonel zorluklar da ortadan kalkıyor. Hediyemo dijital hediye çeki kurgusu sayesinde kurumlara maliyet avantajı ve etkin süreç yönetimi imkanı sağlıyoruz.

Mivento teşvik ve ödüllendirme çözümü ise kurumların satış teşvik ve yönetimi süreçlerinde verimlilik ve operasyonel rahatlık kazandırıyor. Kurumların bu konuda harcadıkları kaynakları (teşvik/kampanya bütçeleri, zaman, personel, vb.)  çok daha etkin kullanmasına imkan veriyoruz. Platform üzerinde halihazırda sunulmakta olan modüller ve yetenekler müşteri (kurum) ihtiyaçlarına göre konfigüre ediliyor ve uygulamaya alınıyor. Özel müşteri talepleri için modüller üzerinde özelleştirme de yapabiliyoruz. Hediyemo modüler şekilde bağımsız standalone olarak da sunuluyor ve/veya herhangi bir kurumsal sisteme entegre edilebiliyor. Bulut temelli çalışan SaaS platformları sunan Mivento’nun mobil uygulamaları da (Android, iOS) kendi teknik ekibimiz tarafından tasarlanıyor ve geliştiriliyor.

Bütünsel çalışan deneyimini artık daha fazla konuşuyoruz. Z kuşağının iş hayatına girmesi de büyük bir etken. Sizce çalışanların mutluluğunu ve sadakatini kazanmak, şirketler için yeni çağda ne ifade ediyor? Sadık ve mutlu çalışanlar nasıl inşa edilir?

Şirketlerin en önemli zenginliği çalışanları. Çalışma hayatı ve çalışan beklentileri iş hayatına katılan yeni kuşaklarla birlikte değişiyor ve şirketlerin buna hızlı adaptasyonu önem kazanıyor. Benim de parçası olduğum X kuşağı, ilk kez iş ve özel hayat dengesinden bahseden kuşak olmakla beraber, bunu pratikte pek uygulayamadı sanırım. Azimli, sabırlı, çalışkan ve girişimci olan X kuşağı olarak otoriteye saygılı, çalışkan ve işkoliklik sınırını zorlayan bir nesil olduk. 

Milenyumların iş hayatına katılmasıyla özgüveni çok yüksek, sabırsız, takım çalışmasıyla beslenen, bağımsızlığı seven, motive etmesi zor bir grupla karşılaştık. Sık ve teşvik edici geribildirimden ve sorunları ekip olarak çözmekten hoşlanan yaratıcı ve hayatı yaşayabilmek için çalışan Y kuşağı milenyumlar ise şirketlerde iş-özel hayat dengesinin kurulmasını sağladılar. 

Şimdi Z kuşağıyla özel hayat ve iş hayatı dengesi çok daha fazla oturdu. Bireysel çalışmaktan hoşlanan, kendini sürekli geliştiren, teknoloji uzmanı dijital bir grup var karşımızda, Çok donanımlılar ve iyi iletişim kuruyorlar. Basit geribildirimi ve mentor yöneticileri tercih ediyorlar. Mekan ve çalışma saatlerinde esneklik istiyorlar. Pandemi sonrasında hepimizin alıştığı uzaktan çalışma, yarı zamanlı çalışma gibi çalışma sistemlerinde verimli çalışabiliyorlar. İş istikrarı, maaş ve kariyer gelişimine de değer veriyor, açık çalışma kültüründe çalışmayı tercih ediyorlar.

Çalışanlarımız bizim için ailemizin bir parçası. Onların iyi koşullarda çalışmasını sağlamak, elimizden geldiğince iş ve özel hayatlarındaki streslerini minimize edecek desteği vermek her zaman birinci önceliğimiz oldu. Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma seçeneği, hiyerarşik olmayan, açık çalışma kültürümüz ve iş birliğini teşvik eden yapımızla takım arkadaşlarımız için severek parçası oldukları bir iş ortamı yaratmaya gayret ediyoruz. Yaptığımız işlerde müşteri memnuniyetini sağlayacak, fark yaratan başarılı uygulamaların parçası olmak tüm ekibe ekstra bir motivasyon yaratmakta. Bunun sürekliliğini sağlamaya da büyük önem veriyoruz.

Bir kadın olarak, profesyonel hayatınızda sizi cesaretlendiren, heyecanlandıran, kendinize inancınızı artıran anlar neler oldu? Özellikle girişimci adaylarına ilk adımı atmaları için neler söylemek istersiniz?

Kadın-erkek eşitliğine inanan feminist bir görüşten geliyorum. Toplumların gelişmesinin cinsiyet eşitliği sağlanarak, kadınların da iş hayatına eşit olarak girmesine bağlı olduğuna inananlardanım. Kadınların ekonomik özgürlüğünün olması çok önemli. Biz kadınlar, organizasyon yeteneği çok gelişmiş, birden fazla şeyi aynı anda yönetebilen, pratik zekalı bireyleriz. Bu özelliklerimiz, bizi ideal girişimciler yapıyor aslında. Ayakları daha çok yere basan, realist yapımız bizi biraz risk almaktan alıkoysa da uzun ömürlü, geleceği olan iş fikirleriyle yola çıkmamızı sağladığından aslında aynı zamanda bir avantaj. Pazarda karşılanmayan bir ihtiyaç alanı bulduğunu düşünen girişimci adaylarının, iyi bir hazırlıktan sonra hemen harekete geçmelerini öneririm. Azim, çok çalışma, alanında bilgili bir ekip ve bağlantılar, karşılarına çıkacak engelleri aşmalarına yardımcı olacaktır. 

Gelecek döneme dair hem büyüme hem de yeni çözümleri odağında hedefleriniz neler?

Mivento olarak, kurulduğumuz 2009 yılından itibaren Türkiye’nin önde gelen lider şirketlerine, teknolojiyi iş çözümlerine dönüştürebilen, güçlü ekibimizle müşteri memnuniyeti odaklı, inovatif ve fark yaratan çözümler sunuyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren yükselen başarı grafiği ile büyümek ve bunu gerçekleştirirken müşteri memnuniyeti odaklı, titiz, dürüst çalışma prensiplerimizle mutlu müşteriler yaratmak her zaman birinci önceliğimiz oldu. Bizim için başarının ölçü birimi, sunduğumuz hizmetlerden faydalanan müşterilerin yüksek memnuniyetidir. Şu anda sunduğumuz çözümlerle çeşitli sektörlerde Türkiye’nin önde gelen lider yerli ve uluslararası şirketlerinin stratejik çözüm ortağıyız. Kurumlara sağladığımız katma değeri; yapay zeka, interaktivite ve oyunlaştırma gibi yeni uygulamalar ve teknolojilerle güçlendirerek artırmaya devam edeceğiz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up