YÖN VEREN LİDERLER

Turkcell ve Huawei kurumsal iş teknolojisinde sağlam bir deneyime sahip

0

Kurumsal iş teknolojisi gereksinimlerinde Turkcell ve Huawei’nin güçlü bir tecrübesi olduğunu söyleyen Huawei Türkiye Kurumsal İş Grubu CIO’su Fatih Akgül: “Turkcell ve Huawei Türkiye, gelişmiş teknoloji ve iş uygulamalarından yararlanarak kurumsal iş alanına başarı getirmek için birlikte çalışıyor.” dedi.

2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Fen Bilimleri bölümünden mezun olan Fatih Akgül, toplamda 20 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu süre zarfında 10 yıl ağırlıklı olarak finans sektörü, akabinde global BT kurumlarında çalışmalarını sürdüren Akgül, son 3 yıldır da Huawei Enterprise Türkiye’de CIO olarak görev alıyor. 

Huawei’de, müşterilere dijital dönüşümlerini hızlandırmalarına yardımcı olan çözümler sunmaktan sorumlu olan Fatih Akgül ile geleceğini teknolojilerini, Huawei Türkiye Kurumsal İş Grubu’nun kurumlara sağladığı faydaları ve Turkcell iş birliklerini masaya yatırdık…

Bir CIO olarak, sizce kurumlar için günümüzde olmazsa olmaz teknolojiler hangileri? Özellikle gündemde olmamasına rağmen ileride kritik öneme sahip olacağını düşündüğünüz teknolojiler var mı?
Müşteri davranışlarını ve kurumsal kararları büyük ölçüde değiştiren bir dijital çağdan geçiyoruz. Dijital müşteriler daha kişiselleştirilmiş ve çevik hizmetler beklemekteler, iş ortağını deneyimlere göre belirlemekteler. Bu çerçevede, günümüzde çoğu sektör için dijital kanalların ön planda olduğuna şahit oluyoruz. Dolayısıyla kurumlar günümüzde bulut bilişim, nesnelerin interneti, gerçek zamanlı analiz, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi dijital yolculuğu mümkün kılan temel teknolojilere yatırım yapmaktadırlar. 

Tüm bu teknolojilerin, değer yaratmak adına toplu veri analizinden yararlanması gerekir. Sonuç olarak, günümüzde veri depolama, ağ, bilgi işlem gücü gereksinimleri ve karmaşıklıkları muazzam bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle bilgi ve iletişim teknolojileri başarının anahtarıdır. Bugün itibarıyla şirketler, en iyi performansı ve kullanılabilirliği sağlamak için çekirdek veri depolama sistemlerini geliştirmeli, büyük ölçeklerdeki çeşitlendirilmiş verileri yönetmek için dağıtık depolamaya yatırım yapmalı ve ayrıca çok büyük ölçeklerdeki verilerin güvenliğini sağlamak için yedeklemeyi iyileştirmelidir. Büyük veri alışverişini desteklemek ve güvenliği artırmak için ağ altyapısını da iyileştirilmelidirler. Doğru bilgi ve iletişim yatırımı, kurumların dijital dönüşüm fırsatlarından daha verimli yararlanabilmesi için önemli bir faktör.

5G zaten bazı ülkelerde aktif, Türkiye için yakın gelecekte. 5G, kurumların yeni veri kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak piyasaya pek çok fırsat sunacak ve bunun sonucunda yeni iş modelleri ve kanallar hayatımıza girecek. Kuluçka şirketlerinin daha fazla katkı vermesini ve bu şirketlerle iş birliği yaparak rekabeti şekillendirmesini bekliyorum. Her kurum bu firmaları rakip olarak değil, ortak olarak görmelidir. Bu nedenle ekosistem ve bütünlük, kurumların temel kilit yeteneği olacaktır. Çeviklik, karmaşıklık ve maliyet hususlarını sağlamak için artık bulut dönüşümü gündemde ancak ekosistem entegrasyon kapsamının hafife alındığını düşünüyorum. Çoklu bulut, açık iş modelleri ve teknolojileri bu anlamda çok önemli. Söz konusu teknolojiler şimdiden gündemde olsa da nihai hedefe göre planlarımızı yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Bunlara paralel olarak geleneksel temel iş yüklerinin de yok olmayacağını, artarak devam edeceğini düşünüyorum. Çoğu kurumun gündeminde olmayan robotik altyapı bence tüm sektörlerin bir an önce planlayıp hayata geçirmesi gereken kilit bir teknoloji.

Huawei Türkiye Kurumsal İş Grubu, kurumların teknoloji ihtiyaçlarına yanıt vermek için nasıl bir yaklaşım benimsiyor?
Huawei, 170’ten fazla ülkede sektörlerin ve kurumların gelişmesine yardımcı olan lider bir teknoloji sağlayıcısı. 200.000’den fazla çalışanının %55’inden fazlası Ar-Ge çalışanları olan, dolayısıyla Ar-Ge yatırımı açısından lider şirketlerden biridir. Huawei Türkiye Kurumsal İş Grubu olarak kendimizi Türkiye’de bir satış ofisi olarak konumlandırmıyoruz, bunun yerine kendi yerel Ar-Ge merkezi, iş gücü ve geleceğe yönelik sağlam yatırım planları olan yerel bir teknoloji sağlayıcısıyız. Büyüyen bir pazar için uzun vadeli yatırımların, organizasyon yapısının, ülkenin kalkınmasına olan bağlılığın ve güvenin önemli bir gösterge olduğunu düşünüyoruz.

Çin, neredeyse tüm sektörlerin en büyük pazarlarından biri ve dijital dönüşüm çok olgun. Huawei, Çin’deki müşterilere dijitalleşme yolculuklarında yardımcı oldu ve dijitalleşme konusunda sağlam bir deneyim kazandı. Huawei Türkiye olarak, ülkemizin dijital dönüşümünde başarı sağlamak için Çin pazarından edindiğimiz deneyimden yararlanıyoruz. Halihazırda dijitalleşmiş endüstriler için ana teknoloji sağlayıcısı olduğumuz için tüm çözümlerimiz dijital çağın gerekliliklerini yerine getirmek için benzersiz avantajlara sahip.

Huawei olarak, temel iş yükleri için üstün performanslı yüksek kullanılabilirliğe sahip depolama çözümleri sağlamak için uçtan uca NVME all-flash depolama sağlıyoruz. Ayrıca farklı senaryolar için nesne, NAS ve büyük veri iş yükleri için dağıtılmış depolama çözümleri sunuyoruz. All-flash, hibrit veya katmanlı gibi çeşitli yapılandırma seçenekleriyle dağıtık çözümümüzü şekillendirebiliriz. Ayrıca, dijital iş yüklerinin çok kısa yedekleme pencerelerini ve çok hızlı kurtarma gereksinimlerini karşılayabilen all-flash yedekleme çözümü sunuyoruz.

Ayrıca Huawei, katlanarak büyüyen BT kapasitesi ve karmaşıklığının üstesinden gelmek için robotik altyapının anahtar olduğunu düşünüyor. Günümüzde nitelikli iş gücü, BT alanında küresel olarak en önemli zorluklardan biri. Dijital dönüşüm için de önemli bir teknoloji olan robotik altyapı yaklaşımımızla müşterilerimize otonom BT yolculuğunda yardımcı oluyoruz.

Turkcell Dijital İş Servisleri ile iş partnerliğinizin kapsamı neler? Türkiye pazarında Huawei bu iş ortaklığı ile neler kazandı? İlerleyen dönemde yeni iş birlikleriniz olacak mı?
Huawei Türkiye, geçtiğimiz yıl Türkiye’de 20. yılını kutladı. Bu süre içinde müşterilerimize yüksek teknolojili ürün ve çözümlerin yanı sıra, sağlam servis ve destek yetenekleri sunarak istikrarlı bir büyüme elde etti. Ayrıca, yukarıda da belirttiğim gibi, Türkiye’deki herhangi bir teknoloji şirketi için dijital deneyim ve yetenek çok önemlidir. Turkcell, Türkiye’de olgun ve aktif olarak dijital strateji uygulayan yerel lider teknoloji şirketlerinden biri olarak bizim için çok önemli bir iş ortağı.

Telekomünikasyon alanında uzun vadeli çok başarılı bir iş birliğine sahip olan Turkcell ve Huawei Türkiye, bugün ise gelişmiş teknoloji ve iş uygulamalarından yararlanarak kurumsal iş alanına başarı getirmek için birlikte çalışıyor. Turkcell, çok kritik iş yükleri barındıran ve 7/24 erişilebilirlik gerektiren Türkiye’nin en büyük BT operasyonlarından birini yönetiyor. Huawei, küresel 500 kurumsal şirketin 267’sini destekliyor. Bu nedenle, hem Turkcell hem de Huawei, bu iş birliğini müşterilerimiz için çok benzersiz ve önemli kılan kurumsal iş teknolojisi gereksinimleri konusunda sağlam deneyime sahip. Ayrıca, bulut bilişim alanında stratejik bir ortaklığımız var. Turkcell bulut için sadece Huawei ekipmanlarının kullanılması değil, aynı zamanda Türkiye’nin bulut dönüşümünü önemli ölçüde hızlandırabilecek yeni iş birliği kapsamının da yakında duyurulması bekleniyor.

Huawei Türkiye Kurumsal İş Grubu olarak, yeni ürün ve kampayalarınız var mı? Bu ürün ve çözümlerin öne çıkan özellikleri neler? Kurumlar burada ne tür faydalar elde edecek?
Huawei, Data Management Engine (DME) çözümünü bu yıl Türkiye pazarına sunuyor. Merkezi işletme ve bakım, altyapı için raporlama ve planlama sağlayan bir çözüm olan DME; tüm sunucu, ağ ve veri depolama düzlemi ile merkezi olarak entegre olabiliyor ve şirketlerin robotik altyapı kurmayı başarmasını sağlıyor.

Huawei kurumsal depolama OceanStor Dorado V6, Türkiye pazarında önemli iş yüklerinde büyük bir başarı sağladı. Birçok kurumsal şirket, all-flash veri merkezi dönüşümü açısından teknolojimizden şimdiden faydalandı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin bu teknolojiden yararlanmasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle bu yıl yeni giriş seviyesi all-flash depolama OceanStor Dorado V6 2000’i duyurduk.

All-flash dönüşümü, şimdiden tüm kurumlar için kritik bir gündem. Bu nedenle, kritik iş yükleri için flash-to-flash yedekleme teknolojileri de daha önemli hale geliyor. Yedekleme ve kurtarma performansını önemli ölçüde artırabilecek yedekleme cihazımız OceanProtect ailesini duyurduk.

Sunduğumuz tüm çözümlerimiz, yeni ürün ve kampanyalarımız, yatırımlarımız, iş ortaklıklarımız ile müşterilerimize iş yapış şekillerini kolaylaştıracak, dijital dönüşümü hızlandıracak, değer yaratan projelerle katkı sağlamaya devam edeceğiz. 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up