YÖN VEREN LİDERLER

Cerrahinin son zamanlardaki popüler teknolojik yeniliği: 3D tarama

0

Kratos Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Kaya: “Maksimum 3 dakika içerisinde tüm cerrahi prosedürlerin 3D modellerini simülasyon yazılımında hazırlayarak dakikalar içerisinde konsültasyon işlemini tamamlıyor ve doktorlarımıza zaman kazandırıyoruz.”

Emre Bey bize öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

İstanbul Kültür Üniversitesi Elektronik bölümü ve İstanbul Üniversitesi’nden Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldum. Eğitimimin ardından, hayalini kurduğum alanda daha fazla ilerlemek ve tutkumu gerçeğe dönüştürmek için 2011-2015 yılları arasında Kanada’da çeşitli yazılım ve 3D animasyon stüdyolarında eğitimler aldım. 

Son zamanlarda cerrahinin en önemli teknoloji yeniliklerinden biri olarak kabul edilen Kratos’un öncü yazılım çözümü olan 3D Yüz Simülasyon Yazılımı ile çalışıyorum. Bu yazılım, kullanıcılara hızlı bir şekilde yumuşak cilt dokusunu simüle etme gücü veriyor.

Ekibimiz dünyanın farklı ülkelerinden katılan uzman yazılımcılardan oluşuyor. Birbirimize olan inancımız ve bağlılığımız sayesinde birçok başarılı projeye imza attık. Amacımız, teknolojimizi sürekli olarak ileri taşımak ve global alanda başarılı projelere imza atarak müşterilerimize değer katmak. Kurumsal vizyonumuz ise sektörde lider bir konum elde ederek dünya genelinde tanınan bir marka olmak için yenilikçi çözümler sunmak. Müşteri memnuniyeti ve kalite odaklı çalışma prensiplerimizle güçlü bir ekip oluşturduk ve gelecekte de başarılarımızı artırmak için kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz.

Kratos 3D’yi nasıl kurmaya karar verdiniz? Kratos 3D hangi ihtiyaca yanıt veriyor?

Kratos, her çalışanın içinde büyük bir tutkuyu ve heyecanı taşıdığı ve küresel bir hedefi ve hayali gerçekleştirmek için ortaya çıkan bir maceranın adıdır. Cerrahlar için yürüttüğümüz çalışmaların çeşitlenmesiyle, yaptığımız çalışmaları otomatize etmenin yolunu bulmak için bir arayışa koyulduk. Sahada kullanılan mevcut yöntemleri araştırırken bazı cerrahlarımızın kullandığı yurt dışı menşeli 3D tarama cihazlarını kapsamlı olarak inceleme fırsatı yakaladık ve doktorların yaşadıkları sorunları, ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yeni bir cihaz modeli üzerinde çalışmalara başladık. Optik sistemler ve 3D bilgisayar görüntüsü için makine öğrenimine olan ilgimizi ve tecrübelerimizi daha da genişleterek, mevcut sistemlerden daha iyisini yapma misyonuyla Kratos’u kurduk. 

Günümüzde cerrahlar, mevcut cihazların yetersizliğinden dolayı konsültasyon işlemlerini hala uzun ve zahmetli bir süreçle gerçekleştiriyorlar. Bu süreçte değişiklikler, hastaların yüzlerinin resimleri çekilerek ve resim düzenleme yazılımlarında işlenerek simüle ediliyor. Ancak bu yöntem, yaklaşık 40 dakika gibi uzun bir süre alıyor ve elde edilen sonuçlar hastalar için tatmin edici olmuyor. Ayrıca, doktorların hastaların yüzlerindeki asimetrik bozuklukları anlatması için yeterli görsel destek sağlamıyor. Bu durum, cerrahların hastalarıyla daha etkili bir iletişim kurmalarını zorlaştırıyor ve tedavi planlarının doğru bir şekilde anlaşılmasını engelliyor.

3D simülasyon cihazımız, cerrahi işlemler için güçlü bir iletişim ve planlama aracıdır. Cerrah deneyimi, planı çevirmek ve olumlu ameliyat sonuçları elde etmek için büyük bir önem arz ediyor. KRT180 isimli ilk cihazımız, yüz cerrahisiyle ilgili ihtiyaç duyulan tüm araçlara sahip güçlü bir simülasyon yazılımının yanında kolay kullanımıyla da dikkat çekiyor. Bir çocuğun bile rahatlıkla cihazı kullanarak çekim yapabileceği cihazlar üretiyoruz. Bu devrim niteliğindeki görüntüleme sistemi, çekim sırasında hastanızın yüzünü sağa sola çevirmesi gibi teferruatlı işlem adımları gerektirmiyor. Saçların örtülü ya da açık olması, makyajlı olması çekim için herhangi bir engel oluşturmuyor. Çekim sırasında herhangi bir radyasyon da yaymıyor. KRT180 şu anda İstanbul’da tanınmış rinoplasti, göğüs ve kalça estetiği uzmanlarının kliniklerinde kullanılıyor.

Aynı zamanda sağlık turizminin Türkiye’de merkez haline gelmesiyle birlikte, doktorların yabancı hastalarındaki artış ve dil engellerini gidermek amacıyla, KRT180’e çeşitli dil seçenekleri entegre ettik. Kratos sesli asistan Rusça, İngilizce, Arapça gibi farklı dillerde hastalarla iletişim kurmak için kullanılıyor. Hasta cihazın karşısına oturduğunda, yüz algılama algoritmamız hastanın yüzünü tespit ederek doğru bir açıya gelmesini sağlamak için hastayı sesli olarak yönlendiriyor. Son bir yılda cihazlarımızın gerçek hastalar üzerinde kullanımıyla, hasta davranışları sistemlerimize öğretilerek benzersiz bir teknolojik ivme katedildi. Kratos sesli asistanın talimatları tam yerine getirmeyen hastadan kaynaklı çekim hataları engellemek için sistem kameraları hastaya göre ayarlanarak tüm çekimlerin kusursuz şekilde tamamlanması sağlanıyor.

Günümüzde hastaların en büyük endişesi cerrahi bir operasyonun olası sonuçlarını önceden görebilmek. Doktorlarımızın ise kısa süre içerisinde cerrahi kısıtlamaları ve olası operasyonu en iyi şekilde hastasına gösterebilmek. Bu bağlamda Kratos, maksimum 3 dakika içerisinde hastanın tüm cerrahi prosedürlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak 3D modellerini simülasyon yazılımında hazırlayarak dakikalar içerisinde konsültasyon işlemini tamamlıyor ve doktorlarımıza zaman kazandırıyor.

Faaliyetlerinizi de dinlemek isteriz. Nasıl bir teknolojik altyapıyla çözümler sunuyorsunuz?

Biz, insan yüzünün tüm yönlerine odaklanarak cilt, gözler, dişler ve saç dahil olmak üzere yüz performanslarını yeniden yapılandırmak için teknolojimizi sürekli geliştiriyoruz. Günümüzde 3D tarama cihazları, çekim öncesi birçok prosedür gerektirebiliyor ancak bizim sistemlerimiz, derin öğrenme teknolojisi sayesinde çekim işlemini saniyeler içinde tamamlıyor ve hastaların 3D modellerini dakikalar içinde cerrahi prosedürler için kullanıma hazır hale getiriyor.

Detaylı bir açıklama yapacak olursak, yüzle ilgili tüm cerrahi prosedürleri gerçekleştirmek için yaklaşık 100’den fazla araç mevcuttur. Ancak çekim anından itibaren, yüksek detaylı yüz modeli simülasyon yazılımında, maksimum 3 dakika içinde tüm bu araçların uygulanabilir olduğu bir hale getiriyoruz. 0.094 – 0.052 mm valide edilmiş tarama hassasiyetiyle cerrahların birebir cerrahi işlemi simüle etmelerini sağlıyoruz. Patentli yazılım ve donanım sistemlerimizle, teknolojimizi tüm dünyada ileriye taşıyoruz. Özgün ürünlerimiz ve yenilikçi çözümlerimiz sayesinde uluslararası alanda rekabet gücümüzü artırıyoruz.

Metaverse ve NFT gibi yenilikçi teknolojilerin gelecekte nasıl kullanılacağını öngörüyorsunuz? Kratos 3D bu gibi yeni mecralarda nasıl konumlanıyor?

Dijital insanlar, yeni dünyanın ilk adımı olarak görülüyor. Metaverse, internetin bir sonraki evrimi olarak gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki sınırları yok ederek daha bağlantılı, daha etkileşimli ve daha özgür bir gelecek vadediyor.

Eğlence sektöründe dijital insanlar hızla yaygınlaşıyor. Bugünün büyük yapım filmleri, gerçek insanlarla ayırt edilemeyen dijital ikizler veya insan oyuncular tarafından yönetilen fantastik yaratıklar gibi dijital karakterlere dayanıyor. Sanal ve artırılmış gerçeklik gibi yeni eğlence biçimleri tamamen dijital olduğundan, dijital insanlara olan ihtiyaç da sürekli olarak artıyor.

Bu süreçte yetenekli 3D sanatçılar tarafından yürütülen çalışmalar, Kratos’un güçlü yapay zeka algoritmasıyla otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Bu sayede, büyük bir iş yükü ortadan kaldırılıyor. Kratos, bu ihtiyacı karşılamak için MetaFace Stratejik Programı’nı kurdu ve çeşitli oyun stüdyolarıyla iş birliği yaparak, cihazlarımızın bulunduğu noktalarda kişilerin yüzlerini taratarak sanal ortamda kullanabilecekleri kafa modellerini otomatik olarak oluşturmayı hedefliyor.

Bu program, kişilerin gerçek yüz doğallığını koruyarak sanal karakter ve yüz performanslarını oluşturmayı amaçlıyor. Bu şekilde, kişiler sanal ortamda birbirleriyle etkileşime geçebilecek ve yeni dünyanın sunduğu olanakları daha da zenginleştirebilecekler. Kratos, dijital insanlarla yeni bir dönemi başlatmayı ve eğlence sektöründe yenilikçi çözümler sunarak geleceği şekillendirmeyi hedefliyor.

Girişimcilik üzerine de konuşmak isteriz. Doğru/yanlış zamanlar, doğru ekip, disiplinli olmak vb. gibi unsurların önemini nasıl değerlendirirsiniz?

İş dünyasının ritmine uyum sağlamak ve piyasadaki talep ve ihtiyacın farkında olmak, girişimin geleceğini şekillendiren en önemli faktördür. Girişimin geleceğini şekillendiren anahtar, kendi ritminizi bulup trendlere uyum sağlamak ve zamanın gücünden faydalanmaktır. Başarının zirvesine ulaşmak için girişimcinin özveri göstermesi ve kendi hedefleri doğrultusunda azimle ilerlemesi gereklidir. Önemli olan, nerede ve hangi koşullarda olduğunuz değil, sizin kendinizden ne kadar fedakarlık yapmaya hazır olduğunuzdur. İradenizi, hedefiniz doğrultusunda yıllar boyunca her şeye ve herkese rağmen ne kadar yaşatabilirsiniz?

Kratos 3D ile orta ve uzun vadede neleri başarmayı hedefliyorsunuz?

Kratos Cerrahi, yüksek kaliteli yüz tarama hizmetleri sunarak protez saç, saç ekimi, cilt analizi, oyun, metaverse, 3D avatarlar ve diğer sanal gerçeklik uygulamalarında kullanılmak üzere kendini geliştirmeyi hedeflemektedir.

Yakın bir zamanda markette yerini alacak yeni cihazımızla sadece yüz değil, göğüs ve kalça estetiği için de yeni bir ürünü sahaya süreceğiz. Kratos, güçlendirdiği teknolojik altyapıyla bu portatif ürünü hızla hayata geçirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede anlaşmalı merkezlerdeki ürünlerimizi konumlandıracağız ve web sitemiz üzerinden üye olan herkes, sisteme QR kod oluşturup en yakın çekim merkezine giderek yüzlerini taratabilecek. Bu çalışmayla online olarak protez saç denemeleri, cilt analizi, oyun, metaverse, 3D avatar oluşturma, biblo sipariş verme ve online cerrahi konsültasyon gibi farklı amaçlar için herkesin kullanabileceği bir sistem oluşturuyoruz.

Cihazlarımız ve sağladığı çıktıların validasyonunu kanıtlayan yeni bir gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Kratos, savunma sanayisinde kullanılacak siparişe özel geliştirilen ve önümüzdeki 2 ay içerisinde tamamlanması beklenen 3D tarama cihazını üretmektedir. Bu önemli gelişme, teknolojimizin her türlü amaç için adapte edilebilme kabiliyetini ve güçlü bir teknolojik kadromuzun varlığını bir kez daha kanıtlamıştır. Müşterilerimize en ileri düzeyde çözümler sunma ve teknoloji alanındaki liderliğimizi sürdürme konusundaki kararlılığımızı pekiştiriyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up